Premiera Nationala EGO SUM OVIDIUS

Fundatia FILDAS ART, prin Programul CATENA pentru ARTA organizeaza evenimentul cultural OVIDIUS - 2000 de ani la moartea autorului Ponticelor Miercuri, 20 decembrie 2017, ora 16.00, la Palatul Bragadiru

Premiera nationala a spectacolului de teatru EGO SUM OVIDIUS, de Ana – Maria Nistor, regia Alex Nagy, cu Cristian Iacob si Marius Bodochi in rolurile principale

Expozitia internationala de grafica, in memoria poetului exilat la Pontus Euxinus, prezentata de Muzeul de Arta din Constanta

Orice natiune, orice comunitate are nevoie de elemente pregnante de identificare. La nivel national (…), exilul marelui poet la Tomis reprezinta o tema majora a discursului identitar, cu larga deschidere europeana, la care s-a facut in general recurs pe trei paliere: socio-cultural, politic si administrativ. Poetul, care si-a cistigat drept de cetate in epoca de aur a literaturii latine, in care traiesc si creaza Virgiliu, Horatiu, Propertiu, Tibul, evocat in scrierile cronicarilor din secolele XVII-XVIII, este "asociat cu nasterea constiintei originii latine a romanilor, intr-o prima etapa, iar, mai apoi, din secolul al XIX-lea, cu afirmarea constiintei nationale” – Dr. Doina Pauleanu, istoric si critic de arta, director al Muzeului de Arta din Constanta.

Miercuri, 20 decembrie 2017, orele 16.00, la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei nr. 147-153) are loc evenimentul cultural OVIDIUS, un eveniment special, exclusivist, unic, prilejuit de implinirea a 2000 de ani la moartea autorului Ponticelor. Marele poet latin Publius Ovidius Naso a fost considerat, alaturi de Horatiu si de Virgiliu, unul dintre clasicii literaturii latine. Nascut la Sulmona, in Italia, Ovidius a murit la Tomis, Constanta de astazi, dupa un exil hotarat de imparatul Augustus, care a durat opt ani.

Evenimentul va culmina cu premiera nationala a spectacolului de teatru ”EGO SUM OVIDIUS” de Ana-Maria Nistor, in regia lui Alex Nagy.

Din distributie fac parte Cristian Iacob (Publius Ovidius Naso), Marius Bodochi (Caesar Octavianus Augustus), Carmen Ionescu (Livia), Meda Victor (Iulia), Ioana Barbu (Corrina), Ionut Grama (Caius Maeccena), Radu Micu (Messala), Eduard Carlan, Paul Radu, Andrei Bibire, Constantin Miluta Rotaru.

Muzica este semnata de compozitorul Stefan Elefteriu, miscarea scenica si coregrafia de Andreea Duta, scenografia (recuzita scena si costum) de Madalina Mocanu, iar costumele de Angela Smoaca Uhlov. Producator general este Corina Voicu, cea care semneaza si designul scenografic si de costum.

Producatorul spectacolului”EGO SUM OVIDIUS” este TONICA Grup pentru Fildas Art prin programul Catena pentru arta.

Cu aceasta ocazie va avea loc si un recital de harpa cu Roxana Moisanu (Opera Nationala Romana) care va invita sa calatoriti ”in lumea romantica si controversata a poeziei maestrilor liricii antice: Horatiu, Virgiliu, Ovidiu”.

Totdata, in spatiul multicultural al Palatului Bragadiru creat cu ocazia bimilenarului PUBLIUS OVIDIUS NASO veti putea admira expozitia de arta dedicata memoriei poetului exilat la Pontus Euxinus, Constanta de azi.

Expozitia, care cuprinde lucrari ale unor artisti consacrati din tarile ce reconstituie ”Drumul exilului” poetului latin Publius Ovidius Naso, de la Roma la Tomis (Italia, Grecia, Bulgaria si Romania), este prezentata de Muzeul de Arta din Constanta. Acesta a organizat in acest an, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, cu suportul financiar al Consiliului Judetean Constanta, al Primariei Municipiului Constanta si al Fundatiei Fildas Art prin programul Catena pentru Arta, expozitia internationala Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) – Drumul exilului. A punctat magistral omagiul poetului Ovidiu, pe parcursul anului 2017, poposind in orasele cheie care au marcat destinul poetului. Primul vernisaj a avut loc la Sulmona, pe 15 mai, in sala Rotonda din cadrul bisericii San Francesco della Scarpa, iar o saptamana mai tarziu, a fost vernisata la Accademia di Romania din Roma, unde a fost deschisa pentru public pana la mijlocul lunii iunie. Expozitia a devenit apoi una itinerata, in 8 orase si din 4 tari, refacand astfel drumul exilului pe care l-a parcurs Ovidius de la Roma la Tomis: Sulmona (Sulmo), locul nasterii poetului, Roma, Brindisi (anticul Brundisium, Palazzo Granafei Nervegna), Corint (Koryntos, Galeriile de Arta), Nessebar (Mesembria, Galeriile de Arta), Balcic (Dionysopolis, Centrul Cultural Palatul), Mangalia (Callatis, Casa de Cultura) si Constanta (Tomis, Muzeul de Arta).

Ego sum Ovidius – Un spectacol-eveniment, realizat de o echipa artistica si de productie excelenta. Montata in premiera absoluta, piesa Anei Maria Nistor este un omagiu adus poetului de la Malul Marii Negre, Bimilenarul OVIDIUS fiind celebrat cu concursul unor foarte talentati actori – Alexandru Nagy, regizor.

Alexandru Nagy este absolvent al Facultatii de Teatru a U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” Bucuresti – clasa prof. Doru Ana si al programului de master din Marea Britanie – Theatre Directing – East 15 Acting School, London – clasa prof. Anthony Clark. Este, printre alte realizari, cel mai tanar regizor de opera din Romania (a montat in 2013 ”Il Tabarro” de Giacomo Puccini, la Opera din Brasov si primul regizor care a montat un spectacol intr-un aeroport.

O lume de vorbe. Oamenii scriu cuvinte, rostesc vorbe, se infasoara in discursuri atunci cand sunt la tribuna sau cand fac amor,nestiind cat de pretioase si periculoase pot fi cuvintele pe care le desfasoara colorat, cu atata usurinta, in lume. Peste toate domneste orgoliul, acest eu sunt disperat dupa confirmari” – Ana-Maria Nistor, dramaturg, autor spectacol „Ego sum Ovidius.

Conf. Univ. Dr. Ana-Maria Nistor (Facultatea de Teatru, UNATC „I.L. Caragiale”, este scenarist, critic de teatru, dramaturg, scriitor, editorialist, cu o prodigioasa activitate in domeniu, fiind recompensata pentru activitatea sa cu ”Premiul Studentilor ANOSR – Profesor Bologna – Marii profesori care ne inspira”.

Cu totii ne transpun in culisele unui imperiu si a unei lumi care, de 2000 de ani, a ramas uimitor de neschimbata in esenta ei profund umana, sociala si politica. Cutremurator de actual si repetitiv, pe parcursul celor doua mii de ani care s-au scurs de la moartea poetului Ovidiu, mesajul dramaturgului este surprinzator si deschis. La final veti dori, cu siguranta, sa cunoasteti mai mult din scrierile lui Publius Ovidius Naso, cel mai mare poet romantic al antichitatii, relegat la Tomis si aruncat in drama unui permanent – De ce? – Corina Voicu, producator general


Sponsori: CATENA, FILDAS ART, CATENA pentru ARTA
Parteneri media: Senso Arte, TONICA.