Comunicat de presa referitor la proiectul de Buget pentru anul 2017

Bucuresti, 19 septembrie 2016

AOAR propune lansarea unei dezbateri publice, care sa vizeze necesitatea elaborarii de catre actualul guvern a proiectului de Buget pentru anul 2017.
Motivatia speciala ce justifica aceasta cerere din partea mediului de afaceri, o constituie anul electoral 2016 si numeroasele initiative legislative si decizii guvernamentale, toate afectand semnificativ Bugetul incepand chiar cu anul 2016 o dovada incontestabila o constituie, in acest sens, prima rectificare bugetara din Luna August 2016.
Rectificarea din Luna august a trebuit sa bugeteze sumele suplimentare necesare cresterii unor categorii de salarii din sectorul bugetar, plata sumelor suplimentare pentru noi categorii de pensii “speciale”, cu ignorarea greu de acceptat al pricipiului contributivitatii ce ar trebui sa stea la baza tuturor pensiilor din Romania.
Guvernul anunta si solicita politicienilor, timid si fara a oferi analize competente, noi modificari ale Codului Fiscal in sensul pastrarii unor taxe si impozite prevazute a fi eliminate de la 1 ianuarie 2017 sau reducerea cotei de TVA de la 20% la 19%.
AOAR, alaturi de intregul mediul de afaceri, ia la cunostinta de noi si noi initiative parlamentare, tentant a fi promovate in anul electoral 2016. Reamintim in acest sens lipsa de raspundere a parlamentarilor in anul 2008, cand, desi informati si avertizati de lipsa resurselor bugetare care fac posibila marirea salariilor din invatamant, chiar daca social aceasta masura era justificata, au aprobat cresterea salariilor cu 50%. Consecintele adoptarii fara nicio responsabilitate a unei astfel de masuri genereaza efecte financiare si in anul 2016 (la 8 ani de la aprobarea acestei cresteri de salarii nerealiste, populiste).
AOAR a cerut si solicita din nou, interventia publica imediata a Curtii de Conturi si a Consiliului Fiscal, institutii care au datoria de a evalua in timp real toate propunerile parlamentarilor actuali, si aceea de a face publice in mod repetat si utilizand toata gama de mijloace de informare, concluziile lor, ajutand astfel cetatenii obisnuiti sa faca diferenta intre povesti cu urmari grave si posibilitatile actuale oferite de Bugetul de stat.
AOAR cere guvernului sa elaboreze si sa puna in discutie publica o propunere de Buget pentru anul 2017, indicand punctele dificile si implicatiile posibile a promovarii unor noi initiative populiste.
AOAR atrage atentia asupra marilor incertitudini economice ce persista atat in Economia europeana si mondiala, Romania urmand a resimti urmarile acestora, astfel incat, conduita bugetara din anul 2017 va fi de o importanta deosebita.
AOAR reaminteste reprezentantilor partidelor ca viitorului Parlament ii revine rolul de a discuta, modifica si aproba viitorul Buget, iar discutiile publice, ocazionate de propunerea de Buget, inclusiv in campania electorala, vor permite acestuia o aprobare mai rapida si mai aproape de cerintele societatii.