Muzeul Cotroceni, Salonul Cerchez, intr-o seara geroasa de ianuarie, a gazduit doua personalitati fermecatoare ale culturii romane si o carte eveniment. Andrei Plesu si Doina Pauleanu. Si o poveste cu un rege si o regina si o parte din tarisoara lor, care se numea Dobrogea. Cei doi scriitori, pasionati de istoria artei, fosti colegi la universitate, au facut din prezentarea monografiei Regalitatea si marea un adevarat regal, daca ne este permis sa ne exprimam asa. Dr Doina Pauleanu, autoarea acestui album de note, gravuri, fotografii, povesti scoase la lumina din beciurile istoriei, ne reaminteste ce personalitate si ce magistrala gandire a avut regele Carol I, care a gandit un proiect de tara si a lasat o amprenta uriasa asupra Dobrogei. Ce legaturi speciale a construit regele cu toti cei care apucau sa puna piciorul pe tarmul Marii Negre, ca simpli vizitatori, ca personalitati de stat sau ca specialisti, arhitecti, ingineri veniti sa puna osul la construirea Constantei. Regele Carol I si Regina Elisabeta erau indragostiti de aceste locuri si au reusit sa modernizeze Dobrogea si sa puna Constanta pe harta Romaniei si a lumii.
Andrei Plesu si duhul caragialesc
Andrei Plesu ne poarta prin paginile monografiei, sare din poveste in poveste, vrajindu-ne, cum ii e obiceiul, cand vorbind de adunatura de popoare ce vietuiau in Dobrogea, cand de lamentarile lui Ovidiu, cand de duhul caragialesc, cand de regele Carol I fara de care Romania n-ar fi existat, cand de caracterul si pregatirea celor care, in acele vremuri, si-au asumat cu responsabilitate, curaj si patriotism, conducerea si constructia pas cu pas a unui oras. Andrei Plesu marturiseste ca a gasit in carte informatii pe care nu le cunostea, cum ar fi aceea ca scriitorul Hans Christian Andersen ar fi poposit si el pe tarmurile constantene. Ca si scriitorii romani, intre acestia Delavrancea, Vlahuta, Eminescu insusi si Caragiale. Andrei Plesu vorbeste de duhul lui Caragiale, care ar fi facut fapte caragialesti, una dintre acestea o veti auzi povestita de scriitor in materialul de mai jos. Atat Andrei Plesu cat si Doina Pauleanu isi pot captiva auditoriul ore intregi, ca doi magicieni ce mai scot din palarie cate o picanterie, cate un personaj celebru sau cate o poveste nestiuta si nemaiauzita pana acum. Numai timpul limitat acordat fiecarui material ne obliga sa redam doar o parte din magistralele prezentari sustinute de Andrei Plesu si de Doina Pauleanu. Promitem insa sa revenim cu un material dedicat Dobrogei cea speciala si intens parfumata, asa cum e povestita de fermecatorul Andrei Plesu.
O lansare speciala intr-un an eveniment
Muzeul National Cotroceni aniverseaza in acest an 25 de anotimpuri petrecute in slujba culturii si a poporului roman. In acest context, lansarea monografiei Regalitatea si marea scrisa de dr. Doina Pauleanu, este si mai importanta, idee accentuata de Cristina Verona, managerul Muzeului National Cotroceni. Consilierul de stat pe educatie si cercetare din cadrul Administratiei Prezidentiale, Ligia Deca, a insistat pe importanta educatiei si a culturii in structura unui popor. In acest context a accentuat munca de cercetare a dr Doina Pauleanu in privinta orasului Constanta si a Dobrogei. Anca Ivascu, redactor-sef al editurii Monitorul Oficial, a explicat ca succesul de care se bucura acest album, i-a determinat sa programeze mai multe lansari. Cartea are un parfum special si te face sa te intorci in timp, sa retraiesti acolo, a adaugat Anca Ivascu.
Realizatori: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu