SERI DE FILM LA EXCELSIOR TEEN-FEST

Teatrul EXCELSIOR organizeaza, in perioada 25 septembrie – 2 octombrie 2015, prima editie a Festivalului de Teatru EXCELSIOR TEEN-FEST. Festivalul cuprinde si sectiunea SERI DE FILM, alaturi de componenta principala spectacole de teatru si modulul de ateliere - Orasul in miscare. Programul de filme include productii romanesti recente, premiate la festivaluri internationale, care vor fi proiectate, in cadrul Excelsior Teen-Fest, special pentru adolescenti.

Seria de filme din cadrul primei editii a Festivalului de teatru pentru adolescenti EXCELSIOR TEEN-FEST, a fost conceputa pentru a completa puzzle-ul artistic pe care Teatrul Excelsior il propune adolescentilor bucuresteni. Aceasta componenta a festivalului urmareste o apropiere a publicului tanar de arta cinematografica si, mai ales, de cinematografia romaneasca. Prin selectia oferita, ne dorim sa trezim curiozitatea si interesul tinerilor pentru film, alaturandu-ne astfel unor initiative precum EducaTIFF – program de educatie cinematografica pentru elevi din cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) – care au ca scop formarea unui public avizat si crearea in randul tinerilor a obiceiului de a merge la cinema regulat.

Astfel, intre 27 septembrie si 1 octombrie, in fiecare seara de la ora 20.00, in Sala Mare a Teatrului Excelsior, vor avea loc proiectiile lungmetrajului Comoara (r. Corneliu Porumboiu), a filmului-omnibus Amintiri din Epoca de Aur (r. Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu, Contantin Popescu si Cristian Mungiu), si a documentarelor Toto si surorile lui si Lumea vazuta de Ion B., ambele in regia lui Alexander Nanau. Proiectiile vor fi urmate de sesiuni de Intrebari si Raspunsuri cu reprezentanti din partea filmelor.

Duminica, 27 septembrie, ora 20.00
COMOARA
|2015, Romania/Franta, 1 h 29 min|
regia Corneliu Porumboiu, produs de 42 Km Film

Costi are o viata linistita. Seara ii place sa-i citeasca povesti fiului sau de sase ani. Favorita lor este Robin Hood. Costi se imagineaza eroul – cel care indreapta relele si-i apara pe cei slabi. Intr-o seara, vecinul venit in vizita ii impartaseste un secret: in gradina bunicilor sai este ingropata o comoara. Costi trebuie doar sa faca rost de un detector de metale si primeste jumatate din ce gasesc. Daca la inceput e sceptic, Costi nu poate rezista. Accepta. Cei doi complici au la dispozitie doar un weekend ca sa localizeze comoara.

Distins cu Premiul “Un Certain Talent” in cadrul sectiunii Un Certain Regard, a Festivalului de Film de la Cannes si Premiul Zilelor Filmului Romanesc la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF).

Luni, 28 septembrie, ora 20.00
TOTO SI SURORILE LUI
|2014, Romania, 1 h 33 min|
regia Alexander Nanau, produs de HBO Europe, Strada Film

Totonel (10 ani) si surorile lui, Andreea (14 ani) si Ana (17 ani), asteapta ca mama lor sa se intoarca de la inchisoare. Pe masura ce cresc, fiecare dintre ei invata cum sa supravietuiasca pe cont propriu, sperand ca mama lor se va intoarce si familia se va reuni (si vor trai departe de saracie, violenta si droguri). O poveste universala despre legaturi de familie si noi inceputuri, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto si surorile lui este un documentar observational de lungmetraj filmat vreme de 14 luni in cartierul Ferentari din Bucuresti.

Premiera internationala de la Festivalul de Film de la San Sebastian 2014 a fost urmata de numeroase selectii si premii in festivalurile de film renumite din toata lumea, fiind de curand selectat la Premiile Academiei Europene de Film (EFA), sectiunea Documentar.

Marti, 29 septembrie, ora 20.00
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR 1: Tovarasi, frumoasa e viata!
|2009, Romania, 75 min|
regia Constantin Popescu Jr., Razvan Marculescu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Cristian Mungiu; producatori Cristian Mungiu si Oleg Mutu

Romania, anii 80. La primaria din sat suna telefonul: un politruc de la centru porneste sa inspecteze traseul vizitei de lucru care urmeaza sa aiba loc in ziua urmatoare si insista ca ordinele sa-i fie respectate intocmai.

In Casa Scanteii e fierbere mare: in toate fotografiile oficiale, tovarasul Ceausescu isi scoate palaria in fata domnului Jiscard D’Estaing, iar acest lucru este ideologic in-ac-cep-ta-bil.

Curentul electric nu ajunge la Adancatele, dar activistul sosit de la Bucuresti insista ca e o datorie de Partid sa-l aduca la scoala si pe ultimul cioban din varful muntelui, caci invatatura te fereste de pericole de care nici n-ai aflat.

Cu doua saptamani inainte de Craciun, plutonierul de militie Sandu primeste de la cumnatul sau un porc viu si se intreaba cum sa-l taie in toiul noptii fara sa prinda de veste colocatarii din bloc, iar fiul lui, Danut, vine cu o propunere: ce-ar fi daca l-ar gaza?

Miercuri, 30 septembrie, ora 20.00
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR 2: Dragoste in timpul liber
|2009, Romania, 70 min|
regia Constantin Popescu Jr., Razvan Marculescu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Cristian Mungiu; producatori Cristian Mungiu si Oleg Mutu

(Legenda Vanzatorilor de Aer)
La usa Crinei suna Bughi si cere o sticla goala: e tanar, aratos, da video la bairamuri si, de la filmele cu Bonnie si Clyde, Crina incepe sa viseze.

(Legenda Soferului de Gaini)
Nevasta lui Grigore tine post, iar el, sofer la Avicola, trage de fiecare data la hanul lui Ildiko fara sa-i treaca prin gand ce avere poarta cu el.

Joi, 1 octombrie, ora 20.00
LUMEA VAZUTA DE ION B.
|2009, Romania, 61 min|
regia Alexander Nanau, produs de HBO Romania, Alexander Nanau Production

Cine este Ion B.? Ion Barladeanu, in varsta de 62 de ani, este, probabil, singurul reprezentant autentic al popart-ului (in timp ce acest curent artistic de origine britanico-americana facea ravagii prin expozitiile anilor ’50-’60, in Romania se sarbatoreau primii ani de impliniri marete) mioritic. In acelasi timp, Ion Barladeanu nu are casa. Doarme pe o saltea murdara la capatul unei ghene de langa un bloc de pe Calea Mosilor. In „locuinta” sa, Ion aduna tot ce considera a fi valoros din cele aruncate de vecini si astfel ajunge sa citeasca reviste, ziare si carti, obiecte de care ceilalti par sa se desparta fara regrete. Mai mult decat atat (si fapt trecut cu vederea de toti cei din jur), Ion si-a dezvoltat singur talentul nativ pentru desen si, incepand cu anii ’60, a creat atat desene cat si nenumarate colaje (pe care le numeste „filmele mele”) care acum, dupa ce timp de cateva decenii au stat ascunse printre gunoaie, sunt pe punctul de a-i aduce celebritatea internationala si de a-l aseza alaturi de marii creatori ai genului (de care, in treacat fie spus, Ion B. n-a auzit pana de curand) precum Richard Hamilton, Tom Wesselmann sau Andy Warhol…

Castigator al Premiului EMMY International la categoria Arts Programming, in 2010, cea mai importanta statueta din industria televiziunii.

EXCELSIOR TEEN-FEST este mai mult decat un festival, este o stare de spirit cu efecte benefice pe termen lung!