Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta

Divizia de publishing Argo Art a adaugat in biblioteca sa un nou album, “Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta”.

Albumul este un omagiu adus reputatului chirurg oncolog

Ion Chiricuta (1918-1988), unul dintre cei mai pertinenti si mai pasionati colectionari de arta ai secolului XX. Cu o precizie de chirurg, intre doua vieti salvate, Ion Chiricuta a achizitionat opere ale artistilor romani contemporani cu el: Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Marcel Chirnoaga, Constantin Piliuta, Gheorghe Vanatoru, sau Florin Niculiu (cu care Chiricuta a legat o frumoasa prietenie). Intr-un fel, Chiricuta a salvat “vietile” unor tablouri sortite poate uitarii, iar cu putin inainte de finalul vietii sale, in anul 1982, acesta si-a donat intreaga colectie muzeului din orasul sau natal Barlad, in care tatal sau a fost preot.

Selectia lucrarilor din albumul “Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta” a fost realizata de catre expertul in arta si totodata initiatorul proiectului ARGO ART DESIGN, Adrian Buga, impreuna cu prof. Ion Christian Chiricuta, unul dintre fiii colectionarului.

Acest album s-a nascut, dincolo de spatiul magic al cartilor si al operelor de arta, din dorinta autorilor de a pune la dispozitia publicului iubitor de frumos o lucrare ampla, bogat ilustrata, cu detalii si istorii ale celor mai reprezentative opere de pictura si grafica aflate in colectia profesorului Ion Chiricuta. Urmarind istoria generala a artei romanesti, cat si cea particulara a operei colectionate, am reconstituit structura personala a acestui buchet de arta pornind de la sistemul gandit cu o mare strictete de la bun inceput chiar de catre colectionar. Am optat pentru gruparea catalogului in trei capitole separate, legate printr-o viziune comuna.Primul capitol, „Pictura romaneasca”, cuprinde o selectie a celor mai reprezentative lucrari din colectie. Textul care insoteste capitolul dubleaza experienta. Contactul intim cu detaliul fotografiat si prezentat prilejuieste imersia in fiecare opera reprodusa si transforma simpla privire intr-o veritabila arta a intelegerii.
Al doilea capitol, „Arta Europeana”, este format dintr-o selectie a lucrarilor de pictura straina, care, prin cercetarea prilejuita de publicarea acestui
catalog, au adus cele mai noi si neasteptate date. Caracterul cu totul particular al acestei colectii de pictura straina este determinat si de elucidarea partiala a misterelor legate de cópii, falsuri si de nebanuitele atribuiri ale lucrarilor originale.
Al treilea capitol, intitulat „Inventarul total al colectiei de pictura”, este unul tehnic. Fiecare tablou este ilustrat fata-verso, considerand ca pe spatele unei lucrari sunt sedimentate straturi succesive ce poarta deopotriva amprenta epocii in care a fost creata si a mediului in care a circulat.

Dubla folosire a artei si ajutorul pe care aceasta l-a reprezentat in munca de fiecare zi – linistea tuselor si culorilor la care chirurgul Chiricuta se gandea cand opera – fac inevitabila transformarea valorii colectiei in valoare umana. Aceasta dublare este la capatul intentiei de arta, deoarece, prin folosirea operei, arta a fost cufundata irevocabil in om.
„Ne stau marturie cuvintele impartasite de Ion Chiricuta unui pictor – Gheorghe Vanatoru: „Da, in zori, de fiecare data, privind tablourile, imi improspatez amintirile: amintirile care ma leaga de primele emotii ce le-am incercat cu pictura. Ea, pictura, mi-a cladit tineretea intr-un fel, pe niste dimensiuni cu totul romantice: un romantism in care vad in apoteoza spiritul omenesc ca intr-o feerica lumina astrala. Cred ca un nebun-profet in viitorul ei si o iubesc cu esente tari, merg zilnic ca medic chirurg la masa de operatii si ma simt patruns de efluvii izvorate din operele panotate in casa mea, si ceea ce pare incredibil de facut cu bisturiul imi reuseste in colaborare cu ceea ce-mi dau emotiile picturii. Prin ea iubesc omul, viata, devin mai bun, mai intelept. Ridic medicina la nivel de creatie si desfac miracolul natura, pentru a-l recompune.”

”Cei care indraznesc sa se aplece peste abisul mortii si incearca sa mentina viata prin munca lor se simt pierduti intr-o negura de nepatruns, ca in centrul unui uragan a carui pozitie si forma se modifica neincetat. Cine ar putea sa adune zilele si noptile medicului care se lupta mereu cu „raul”, cum zicea un apropiat al sau: „cel mai rau dintre ele”? Dar, totodata, cine ar putea sa stie mai bine decat Profesorul si Chirurgul Ion Chiricuta, sau decat fiul sau, Ion-Christian Chiricuta, colectionar la randul lui, ce inseamna pasiunea de a aduna „frumosul” atat de mult indragit si admirat o viata intreaga? …
Ce mostenire frumoasa, ce cruce dubla si grea – medicina si dragostea pentru arta!”„ Adrian Buga

Albumul “Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta”
poate fi achizitionat exclusiv de pe site-ul http://www.argoart.ro. Cumparatorii pot opta intre editia de lux (1,200 de lei) si editia bibliofila (1,600 de lei).
Textele poarta semnatura lui Adrian Buga, Ion Christian Chiricuta, Ion Chiricuta, Constantin Constantinescu si Corneliu Baba.
Albumele au fost tiparite pe hartie japoneza la celebra tipografie Bortolazzi Stei din Verona din ale carei tiparnite s-au nascut albumele de lux ale Editurii Taschen.

Pentru mai multe detalii despre albumul “Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta” va invitam sa vizitati site-ul http://www.argoart.ro.

Lansarea albumului reprezinta uvertura proiectului Buga-Chiricuta, ce va continua cu o expozitie de exceptie, la Muzeul Colectiilor de arta Bucuresti. Deschiderea expozitiei si vernisajul vor avea loc in data de 5 mai 2015.