Constantin Flondor – Orice drum e un ocolis

In luna decembrie, la Galeria Romana, va invitam sa vedeti cum arata fulgii de nea si gradinile prin ochii artistului Constantin Flondor. Acesta marturiseste ca si-a cautat toata viata inspiratia in elementele naturii - in flori, dealuri, nori.
Expoziția de pictură și desen ”Orice drum e un ocoliș”, semnată Constantin Flondor, poate fi vizitată la Galeria Romană în perioada 6 decembrie 2022 – 4 ianuarie 2023.

“Genericul sub care urmează să fie așezată expoziția de la Galeria Romană e datorat artistului însuși. După cum opera lui Constantin Flondor ni se înfățișează aidoma unui întreg marcat de complexitate și profunzime, tot așa și aserțiunea potrivit căreia „orice drum e un ocoliș” își dezvăluie complexitatea și, desigur, profunzimea. O face prin chiar caracterul ei sibilinic. Spusa artistului îndeamnă la meditație și deopotrivă la descifrare, fie aceasta una plină de sfială, ori poate, dimpotrivă, una cutezătoare.
Doar un lucru e sigur, că artistul îl face părtaș pe privitorul operei sale la realitatea pe care o desemnăm – negăsind cuvinte mai potrivite – prin sintagma „mister al creației”. E de avut în vedere tainica împărtășire din puterile facerii, fie și numai una infinitezimală. Și nici nu ar putea fi altfel, de vreme ce însușirea creatoare e proprie doar Atotțiitorului. I-a fost dat artistului să se împărtășească din ea, nu direct, ci „prin participare”, iar privitorilor operei sale printr-o participare de ordin secund. Angajat pe calea creației, Constantin Flondor îl „trage după sine” pe contemplatorul imaginilor pe care le-a plăsmuit. Și nu are importanță dacă acest „tovarăș de drum” se raportează la faza geometric-pitagoreică a creației, sau la manifestările creatoare impregnate de maxima picturalitate, acelea proprii „fazei Prolog”. Aserțiunea potrivit căreia „orice drum e un ocoliș” induce – fie și numai în aparență – ideea de îndoială, de frământare, urmată de un moment al deciziei clarificatoare. Când artistul se abate de la drumul „în linie dreaptă”, așadar de la cel scurt, menit a conduce direct la ținta izbânzii artistice, e de bănuit că „redirecționarea” succede unui moment de cumpănă.” – Cristian-Robert Velescu

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.