Dupa 71 de ani de la premiera absoluta, Steaua fara nume, de Mihail Sebastian se intoarce pe scena unde a fost montata prima data.
Profesorul Miroiu si farmecul nemuritor
Pe 1 martie 1944, in actuala sala a Teatrului de Comedie, care atunci apartinea Teatrului Alhambra, avea loc premiera pe tara în regia lui Soare Z. Soare. In distributie: Radu Beligan (Miroiu), Maria Mohor, Nora Piacentini, Nineta Gusti, Mircea Septilici, Mircea Anghelescu.
De atunci, candidul personaj Miroiu a cunoscut interpretari memorabile, cum ar fi Sebastian Papaiani, Florin Zamfirescu, Claudiu Bleont, ca sa amintesc doar cateva nume si cateva interpretari memorabile.
Montarea de la Teatrul de Comedie ii are in distributie pe Dan Tudor, Mirela Zeta, Mihai Calin, Andreea Samson / Mihaela Macelaru, Marius Drogeanu, Serban Georgevici, Cristina Juncu, George Grigore, Ruxandra Grecu, Pavel BArsan / Orodel Olaru, Florian Bala, iar scenografia este semnata de Andu Dumitrescu.
O actualizare intentionat timida
Regizorul Vlad Massac isi propune sa demonstreze actualitatea textului scris de Mihail Sebastian in 1943.
O gara. Un spatiu prin definitie provizoriu, unde te gasesti lipsit de intimitate, la cheremul curiosilor. Un continuu exercitiu de imaginatie: de unde vin si unde se duc toti oamenii astia?! Cum e la ei acasa? Cum arata vietile lor? E jocul meu preferat atunci cand ma aflu intr-o gara, marturiseste el. Steaua fara nume e un text plin de poezie pentru ca e scris in nostalgicii ani dintre razboaie unde, daca te uiti pe poze, vezi barbati cu palarie si doamne elegante. Ii vezi acolo pe Grig si pe Mona, il vezi pe timidul profesor Miroiu.
Dar daca aduci textul in prezent? Daca gara interbelica primeste acum o usa de termopan, iar spuma poliuretanica e inca la vedere? Mai avem parte de poezie in prezent? Mai exista visatori, vizionari, cinici, gentlemani? Mai exista spleen? Astea sunt intrebarile pe care mi le-am pus despre noi, azi. Dar n-am raspuns, spune Vlad Massaci.
Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Ema Nicola.