William Shakespeare

Cand nimeni nu va mai sti niciuna din limbile ce se vorbesc astazi pe pamant, cand oamenii vor comunica intre ei prin formule sintetice, cand toata istoria lumii va putea fi cuprinsa doar in 7 silabe, barbatii si femeile acele lumi vor mai invata inca 17 000 de cuvinte, de dragul lui William Shalespeare.




Marele dramaturg si poet englez William Shakespeare s-a nascut la 23 aprilie 1564 si a murit pe 23 aprilie 1616.
Shakespeare a influentat intr-un mod unic limba engleza.

A inventat circa 1.700 de cuvinte si expresii care astazi sunt folosite in limbajul uzual. Shakespeare a transformat verbe in adjective si substantive in verbe pentru a-si realiza rima in poemele sale. In mod surprinzator insa, inventiile sale lingvistice au prins la oameni si sunt folosite si astazi.

In 1594, dupa ce probabil a scris, intre alte piese, Richard al III-lea, Comedia erorilor si Imblanzirea scorpiei, a devenit actor si dramaturg pentru compania de teatru “Oamenii lordului sambelan”. Compania de teatru a devenit una dintre cele mai bune din Anglia, in mare parte datorita lui Shakespeare, care era principalul ei dramaturg.

Pana in 1596, compania pusese deja in scena piesele clasice ale lui Shakespeare, Romeo si Julieta, Richard al II-lea si Visul unei nopti de vara. Inceputul secolului XVII a vazut punerea in scena a primei dintre marile sale tragedii, Hamlet. Urmatoarea piesa, Nevestele vesele din Windsor, a fost scrisa la cererea reginei Elisabeta I, care a vrut sa vada o alta piesa cu popularul personaj Falstaff.

In urmatorul deceniu, Shakespeare a produs capodopere cum ar fi Othello, Regele Lear, Macbeth si Furtuna. In 1609, au fost publicate sonetele sale, scrise probabil in ultimul deceniu al sec. XVI. Cele 154 de sonete sunt marcate de laitmotive, cum ar fi volatilitatea frumusetii sau puterea transcendentala a iubirii si artei.
Shakespeare a murit la Stratford-on-Avon, pe 23 aprilie 1616.

Dupa cum a spus ilustrul poet si dramaturg contemporan cu el, Ben Jonson, “Shakespeare nu a apartinut unei epoci, el este atemporal.”