Vesminte, podoabe sasesti si reprezentarile acestora in pictura vremii

Expozitie de vesminte, podoabe sasesti si reprezentarile acestora in pictura vremii, din colectia Muzeului National Brukenthal, expuse la Muzeul National Cotroceni

Muzeul National Cotroceni in colaborare cu Muzeul National Brukenthal, Sibiu organizeaza joi, 5 martie 2015, orele 18.00, in Spatiile Cantacuzine ale muzeului, vernisajul expozitiei Vesminte, podoabe sasesti si reprezentarile acestora in pictura vremii, prilejuita de Ziua Internationala a Femeii – 8 Martie.
Expozitia face parte din cadrul proiectului Axele culturale Brukenthal – Axa Sud-Est, initiat de Muzeul National Brukenthal, Sibiu, proiect in cadrul caruia Muzeul National Cotroceni este partener.

Vesminte, podoabe sasesti si reprezentarile acestora in pictura vremii este o expozitie de exceptie, obiectele de vestimentatie, accesoriile, piesele de podoaba, tablourile expuse, ilustrând rafinamentul si eleganta costumului sasesc, ca un semn al dezvoltarii economice la care ajunsesera sasii din Transilvania, acum mai bine de doua secole.

Expozitia cuprinde un numar de 100 de obiecte din secolele XVII – XIX, din colectia Muzeului National Brukenthal: costume sasesti, accesorii vestimentare (plastroane, caciuli barbatesti, borten – cilindrul de catifea purtat de fete pe cap, scufii, pantofi, cizme, posete, evantaie, umbrelute), pungi pentru bani, pungute pentru tutun, port-tigarete, tabachere, carnete de bal, podoabe (casete pentru bijuterii, brose, paftale si paftale de piept sau Heftel din argint aurit si argint, cingatori, cercei, inele, bratari, coliere, pandantive din argint aurit si argint, cu pietre pretioase si semipretioase, nasturi si copci din argint, ace de voal). Vestimentatia patriciatului sasesc din secolele XVII – XIX, cu componentele sale proprii si influentele europene, cu podoabele elegante dezvaluie publicului o perspectiva inedita asupra esentei civilizatiei sasesti din Transilvania.

In expozitie vor figura si 20 de tablouri din Galeria de Arta Romaneasca a Muzeului National Brukenthal, care asigura legatura intre costum, accesoriile vestimentare si podoabe. Tablourile reprezinta portrete de epoca ale patriciatului sasesc, constituind un important capitol de arta transilvaneana, surprinzand evolutia picturii laice din secolul al XVII-lea, pana la inceputul sec. al XIX-lea.

Expozitia Vesminte si podoabe sasesti si reprezentarile acestora in pictura vremii este o marturie a faptului ca preluand si adaptand elemente din vestimentatia occidentala, valorificandu-le pe cele proprii, populatia saseasca, si-a creat de-a lungul timpului, prin vesminte si podoabe, o adevarata lume, specifica si caracteristica.

Expozitia este deschisa in perioada 6 martie – 10 mai 2015, si poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 9.30-17.30, beneficiind si de un elegant album, care va putea fi achizitionat de la magazinul muzeului, deschis intre orele 9.30-17.30