Artele Focului la Galeria Senso

In luna august 2022, la parterul Galeriei Senso, puteti se vedeti lucrari spectaculoase de ceramica, portelan, sticla si bronz, semnate de artistii Dan Bancila, Liviu Brezeanu, Lucian Butucariu, Dinu Campeanu, Daniela Fainis, Denis Nanciu, Aniela Ovadiuc si Cristian Pentelescu.

„La sfârșit de vară, la Galeria Senso, în paralel cu ampla și eclectica expoziție de grup «Clouds & I Clouds», curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu la etaj, se desfășoară, la parter, o altă colectivă, dedicată de această dată artelor focului, o expoziție care aduce împreună lucrări ale artiștilor Dan Băncilă, Liviu Brezeanu, Lucian Butucariu, Dinu Câmpeanu, Daniela Făiniș, Denis Nanciu, Aniela Ovadiuc și Cristian Pentelescu. – spune curatorul Ana Daniela Sultana.

Dacă la etaj practicile artistice și tehnicile plastice sunt dintre cele mai avangardiste (întâlnim, bunăoară, o instalație realizată de Beaver în care artistul îmbină în mod spectaculos pictura și realitatea virtuală), la parter selecția expozițională mizează mai de grabă pe modalități tradiționale de exprimare artistică: ceramică (Aniela Ovadiuc), porțelan (Daniela Făiniș), sticlă modelată la cald (Lucian Butucariu), sculptură în lemn sau bronz (Dan Băncilă, Liviu Brezeanu, Dinu Câmpeanu și Cristian Pentelescu).

Indiferent de etaj, inovația și originalitatea sunt la ele acasă. Dacă majoritatea artiștilor reuniți în «Artele focului» sunt deja consacrați, nu doar pentru publicul galeriei, ci pentru publicul de artă contemporană în general, avem de-a face și cu o revelație: Denis Nanciu, un reprezentant al generației tinere (n. 1999), masterand la UNArte, Departamentul Ceramică – Sticlă – Metal, artist care este prezent în expoziție cu un obiect sculptural realizat din sticlă și metal, al cărui mesaj (fiind vorba de o geantă) poate face trimitere la paradigma consumeristă sau la discursul ecologic.” – spune curatorul Ana Daniela Sultana.

Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras