Purificare – FNT 2011

Textul lui Petr Zelenka, tradus de Mircea Dan Duta, a fost montat initial in Polonia, ulterior in Cehia si a primit Premiul pentru cea mai buna piesa a anului 2010 la Alfred Radok Awards, in Cehia.

Scrisa pentru teatrul polonez, „dar iremediabil ceha”, asa cum marturiseste autorul, piesa PURIFICARE spune „povestea unui om singuratic care isi cauta pedeapsa in mijlocul unei societati devastate moral”, blocat intre granitele formale ale unei societati zgomotoase, cu sensuri si valori rasturnate. Se face, implicit, rechizitoriul mass-media (al televiziunii in cazul acesta), unde spectaculosul gratuit si derizoriu si divertismentul facil pot inlocui intr-o clipa, cu mult succes, orice preocupare mai profunda fata de adevaratele traume ale societatii.

“Pentru stilul sau ironic, marcat de umor negru, Zelenka a fost comparat cu Woody Allen” (Jana Machalická, Lidové noviny).
Aflat pentru prima data la o montare pe scena Teatrului National, Alexandru Mazgareanu, cel mai tanar regizor de pe afisul stagiunii curente a Nationalului, conduce cu mana sigura atat partitura dramatica, cat si distributia in care va veti reintalni cu nume importante ale generatiei de mijloc: Medeea Marinescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Lamia Beligan, Mihai Calin, Afrodita Androne, Cesonia Postelnicu, Natalia Calin, Brandusa Mircea, Armand Calota, Vitalie Bichir, Tomi Cristin, Marcelo Cobzariu, carora li s-au mai alaturat in realizarea spectacolului copilul Vlad Rosu, scenografa Andrada Chiriac, Alexandru Suciu – muzica si Andrei Dascalescu – multimedia.