Pedeapsa lui Catalin Botezatu

Scris de jurnalista Monica Vlad, primul volum din biografia lui Catalin Botezatu intitulat "TREI VIETI. Pedeapsa" face parte dintr-o serie de trei carti ce descriu perioada cea mai neagra din viata designerului care lasa sa se descopere cealalta fata a personalitatii sale, stiuta sau nebanuita de unii, ascunsa, dramatica.

Inchis in 1996 intr-o puscarie de maxima securitate, la Cremona, in Italia, dupa ce fusese acuzat in tara de bancruta frauduloasa, Botezatu a trait astfel cea mai mare drama a vietii sale. Mai ales ca a ajuns in inchisoare direct din lumea sa, in care era inconjurat de un lux absolut. A fost decizia lui sa se predea carabinierilor, in speranta ca va ajunge in Romania, dupa ce fusese tinut captiv in Danemarca si luni de zile incercase sa isi gaseasca asociatul prin lume si sa-l convinga sa se intoarca in tara pentru a-si rezolva problemele cu camatarii si legea.

Pentru ca extradarea lui se lasa asteptata, designerul a fost nevoit sa se adapteze unui mediu nociv, care ii macina sanatatea fizica si psihica, incercand experiente pe care si-ar fi dorit sa nu le cunoasca. Romanul contine si scrisorile in original pe care Catalin Botezatu i le-a scris mamei lui din inchisoarea de la Cremona. Aceasta este pe scurt inceputul povestii unui crampei din viata celebrului creator, urmatoarele doua volume asteptand acum lumina tiparului. Dupa Bucuresti, cartea a fost lansata la Cosntanta, Sibiu, Cluj, Timisoara, Oradea, Craiova si Pitesti.

Oana Georgescu