Noua sala de spectacole a Teatrului de Opereta si Musical ,,Ion Dacian” a fost inaugurata cu musicalul ,,Fantoma de la Opera’.

Premiera a cucerit publicul bucurestean.

Cel mai de succes musical din toate timpurile, musicalul Fantoma de la Opera de Andrew Lloyd Webber i-a cucerit si pe spectatorii bucuresteni care au asistat la premiera nationala a acestei productii. Acest eveniment a marcat si inaugurarea noii sali de spectacole a Teatrului de Opereta si Musical Ion Dacian situata pe bulevardul Octavian Goga nr.1 (langa Bibilioteca Nationala a Romaniei), aceasta fiind totodata si prima cladire de teatru construita in Romania, dupa anul 1989.

Pus in scena de regizorul australian Stephen Barlow cu ajutorul unei echipe de creatie din care fac parte artisti romani si straini si are drept protagonisti actori, vedete pop si solisti de opera din Romania si avandu-i in rolurile principale pe Adrian Nour, Irina Baiant si Florin Ristei, musicalul ,,Fantoma de la Opera” a fost una dintre cele mai asteptate premiere ale Bucurestilor. Biletele pentru primele opt reprezentatii au fost vandute in doar cateva ore!

Demn de marcat este si acordarea drepturilor de productie pentru un spectacol diferit de celelalte adaptari ale versiunii originale, de catre The Really Useful Group Theatre Company Ltd., compania detinatoare a drepturilor de autor, cu sediul in Londra (Marea Britanie). Renumit pentru abordarile sale originale si surprinzatoare, Stephen Barlow a reconsiderat scenariul orginal al spectacolului recalibrand cele doua coordonate dramatice principale si schimband coordonatele temporale ale actiunii pe care o plaseaza in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Noua productie pastreaza nota de dualitate care domina imaginea personajului principal si subliniaza contrastele care ii compun profilul captivant: Fantoma este un amestec indiscernabil de bine si rau, lumina si intuneric, osciland permanent intre aspiratia sa spre iubire si lipsa de lumina la care se autocondamna.

Sunt incantat de faptul ca am posibilitatea sa revin la Bucuresti si sa particip la o adevarata revolutie culturala care are loc in viata muzicala a Capitalei datorita viziunii directorului general al Operei Nationale Bucuresti, Razvan Ioan Dinca. Am trait o poveste de dragoste cu «Fantoma de la Opera» in ultimii 28 ani, totul incepand din momentul in care, copil fiind, am vazut productia West End la trei saptamani dupa ce a avut premiera mondiala. Am fost si atunci, si raman si acum, captivat de povestea obsedanta si, intr-un fel, erotica, scrisa de Gaston Leroux si pusa in scena pe cea mai romantica si intima muzica inchipuita de Andrew Lloyd Webber. Solicitarea de a pune in scena o noua productie a celui mai de succes spectacol de divertisment din toate timpurile este, in egala masura, o responsabilitate uriasa dar si o oportunitate extraordinara. Cu o distributie de exceptie compusa din actori, vedete pop si solisti de opera si in colaborare cu o echipa de oameni tineri, dar extrem de talentati, de la London West End vreau sa incep un nou drum, atat din punct de vedere vizual cat si psihologic, cu ajutorul povestii si al muzicii. Acest spectacol total nou este un omagiu adus lui Charles Garnier, arhitectul extraordinar al Operei din Paris (Palais Garnier), locul unde se desfasoara actiunea spectacolului – a spus regizorul Stephen Barlow.

Abordarea regizorala originala, interpretarea artistilor care au transmis dincolo de scena propriile emotii, decorurile si costumele impresionante au facut ca spectacolul din seara premierei sa fie in primul rand un succes din punct de vedere al calitatii actului artistic, cei peste 600 de spectatori prezenti in sala fiind fascinati de cele petrecute pe scena si rasplatindu-i la final pe protagonisti cu aplauze furtunoase.

Ceea ce s-a intamplat in seara premierei la Teatrul de Opereta si Musical <> a reprezentat pentru noi o dubla provocare, desfasurata in doua directii care aparent nu au mare legatura una cu cealalta, dar care in realitate sunt intr-o stransa legatura: premiera musicalului <> si inaugurarea primului teatru muzical construit in Romania dupa anul 1989. Cu totii am avut emotii, si in ceea ce priveste premiera, si in ceea ce priveste finalizarea in timp util a constructiei, dar reactia publicului care a fost prezent aseara la teatru ne-a dovedit ca am mers in directia buna si ca putem considera ca atat spectacolul realizat de regizorul Stephen Barlow intr-o versiune originala, dar si noul sediu, sunt doua pariuri castigate. – a declarat Razvan Ioan Dinca, directorul general al Operei Nationale Bucuresti.

Nu doar spectacolul prezentat pe noua scena a constituit o surpriza placuta pentru invitatii prezenti, ci si felul in care a fost amenajat interiorul noului teatru. Avand un stil arhitectural total diferit de felul in care arata teatrele de stat din Romania, interioarele noii cladiri beneficiaza de un design ultramodern in care accentele vintage-sic se imbina cu cele urbane, iar ideea de spatiu destinat spectacolelor muzicale este punctata si din punct de vedere vizual cu ajutorul unor inedite elemente de decor, printre care si un candelabru imens realizat din instrumente muzicale. Sala de spectacole, cu o capacitate de 550 de locuri care asigura o vizibilitate excelenta, dar si scena generoasa si dotata cu toate mijlocele tehnice necesare realizarii unor productii muzicale de o complexitate foarte ridicata precum este si musicalul Fantoma de la Opera au fost de asemenea apreciate de spectatorii pasionati de artele spectacolului muzical.

FANTOMA DE LA OPERA

Muzica: Andrew Lloyd Webber
Versuri: Charles Hart
Versuri suplimentare: Richard Stilgoe
Libret: Richard Stilgoe si Andrew Lloyd Webber
Dupa romanul „Fantoma de la Opera” de Gaston Leroux
Regia: Stephen Barlow
Scenografia: Andrew Riley
Coregrafia: Ewan Jones
Lighting design: Howard Hudson
Dirijori: István Silló / Ciprian Teodorascu
Traducerea si adaptarea: Ernest Fazekas
Regizat initial de Harold Prince | Orchestratia de David Cullen si Andrew Lloyd Webber
Productie originala de Cameron Mackintosh Ltd. & The Really Useful Group Ltd.
Distributia principala:
Fantoma: Adrian Nour
Christine Daaé: Irina Baiant
Raoul, Viconte de Chagny: Florin Ristei
Monsieur André: Andrei Lazar
Monsieur Firmin: Valentino Tiron
Carlotta Giudicelli: Gabriela Daha
Ubaldo Piangi: Samuel Druhora
Madame Giry: Dana Rotaru
Meg Giry: Alexandra Giurca
Cu participarea Orchestrei, Corului si Baletului Teatrului de Opereta si Musical Ion Dacian.

Teatrul de Opereta si Musical Ion Dacian este o companiei a Operei Nationale Bucuresti