Ionesco/ Ionescu – un veac de ambiguitate – FNT 2011

Unul dintre volumele lansate in cadrul Festivalului National de Teatru 2011 este cel al criticului de teatru Octavian Saiu, dedicat lui Eugene Ionesco: Ionesco/Ionescu: un veac de ambiguitate. Volumul a fost prezentat de criticul de teatru Alice Georgescu, selectionerul unic si directorul artistic al festivalului si de catre regizorul Victor Ioan Frunza. Evenimentul a avut loc in foaierul Teatrului de Comedie, inainte de inceperea spectacolului Cantareata cheala/Lectia de Eugene Ionesco, in regia lui Victor Ioan Frunza.

Octavian Saiu este profesor, cercetator si critic de teatru. Doctor in studii teatrale, a predat la universitati din Romania si Noua Zeelanda si a fost Visiting Fellow la University of London. De-a lungul timpului, a participat la conferinte academice si festivaluri de teatru in Europa, Asia, America, Australia si Noua Zeelanda. A prezentat emisiuni culturale de televiziune, a publicat in reviste nationale si internationale si a colaborat la primul ghid al receptarii lui Samuel Beckett, tiparit la Londra. A fost redactor al revistei Teatrul azi si este membru in Comitetul editorial al noii reviste a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (AICT): Critical Stages.Este vicepresedinte al AICT – Sectia romana.

Despre Ionescu/Ionesco autorul cartii spune:

S-a nascut la Slatina, in Romania, dar a murit la Paris. S-a nascut Ionescu, dar a murit Ionesco. Intre aceste doua polaritati simbolice ale unui destin spectaculos incap toate contradictiile, paradoxurile, dar si toate certitudinile celui care a fost autorul Rinocerilor. Despre el este vorba in aceasta carte (…), despre dilema care ii guverneaza, se pare, posteritatea furtunoasa, legata de identitatea lui intre doua tari, intre doua culturi, intre doua limbi si, inevitabil, intre doua nume: Ionescu/Ionesco (Octavian Saiu).