Interviu cu muzicianul George Balint

In cadrul celei de-a 22-a editii a Saptamanii Internationale a Muzicii Noi, cel mai important festival din Romania dedicat muzicii actuale, a fost prezentata opera in concert MAIISM, a compozitorului George Balint.

Festivalul a lansat in 2012 tema suprarealismului.MAIISM, este o abreviere de la Moduri de Asteptare, Imnuri, Istorioare si Sunete Muzicale. Opera are o structura modular, pe imnuri pitagorice si povestiri de Osho, dupa o idée, scenario si muzica de George Balint.

O opera suprarealista, la Palatul Cantacuzino, pe texte de Pitagora si …, iata o alaturare extrem de incitanta, care pune foarte multe intrebari si starneste curiozitate.A interpretat Ansamblul orchestral Profil Sinfonietta, iar solisti au fost : Ligia Duna (soprana), Antonela Barnat (mezzo-soprana), Christian Alexandru Petrescu (tenor), Marius Bolos (bas). Actori: Armine Vosganian, Lucian Rus, Marian Olteanu.

Creatia lui George Balint cuprinde lucrari pentru diferite instrumente sau grupuri de instrumente (Cvartetul de coarde, Povestea unei aripi pentru 7 clarineti, Intalnirea pentru ansamblu instrumental, trio Rhoe, A inserarii, Sonata pentru clarinet si pian, Leagan de amurg), orchestrale sau vocal orchestrale (De-a sunetele pentru recitator si orchestra, Cantecul zorilor), lieduri (Scene-Bacovia, Puncte pentru Arhimede), numeroase si inspirate lucrari corale.