Insula – FITS 2012

In regia lui Vlad Massaci, scenografia lui Dragos Buhagiar, muzica lui Vasile Sirli si coregrafia lui Florin Fieroiu, Insula este un spectacol-feerie, pornind de la textul lui Gellu Naum.

Cei care interpreteaza personajele create de poetul suprarealist Gellu Naum sunt actorii Adrian Matioc, Ioan Paraschiv, Liviu Vlad, Raluca Iani, Pali Vecsei, Cristina Ragos, Marius Turdeanu, Adrian Neacsu, Eduard Patrascu, Catalin Patru, Cristian Stanca, Viorel Rata si Ema Vetean.

Piesa Insula a fost scrisa pornind de la romanul Robinson Crusoe al lui Daniel Defoe, Gellu Naum pas¬trand „cateva din elementele ori¬ginale: insula pe care naufragiaza personajul principal si eforturile de supravietuire ale acestuia, precum si pe Vineri, sclavul devenit camarad”.

Regizorul Vlad Massaci construieste intr-o cheie surprinzatoare universul suprarealist al poetului Gellu Naum, pe scena Teatrului Radu Stanca din Sibiu. O insula din catifea albastra, suspendata dincolo de timp si spatiu, intr-o lume a povestii. Sezatia de “albastru” este prelungita si spre sala, pe gradenele cu scaune imbracate in aceeasi culoare. Insula lui Vlad Massaci, asa cum e creata pe scena de Dragos Buhagiar, seamana si cu un ceasornic fara ore, si cu un mic circ, si cu o jucarie in marime naturala, si cu un adanc de mare, si cu o lume de desen animat, in care jungla este desenata pe un fel de panou ce poate fi actionat printr-un mecanism, in asa fel incat timpul si spatiul sa curga de la o scena la alta.