FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU, Editia a 24-a

18 evenimente sunt programate sa se desfasoare in capitala astazi, în cea de-a sasea zi a Festivalului National de Teatru: expozitii, conferinte, ateliere, lansari de carte si spectacole de teatru invitate din Sibiu, Craiova, Cluj si Bucuresti, la care se adauga prima reprezentatie a invitatului special al actualei editii a FNT – productia companiei elvetiene Finzi-Pasca „Donka – O scrisoare catre Cehov”.

In seria Conferintelor FNT intitulate Polifonii. Teatrul si celelalte arte, doamna Monique Borie, cunoscut universitar si teoretician francez, a sustinut o prelegere cu tema: Teatru si dans: dincolo de frontiere. Parcursul urmarit de Monique Borie pleaca de la piatra înspre miscare, pentru a depasi frontierele textului gratie modelelor exemplare de la începutul secolului XX, Isadora Duncan si Nijinski.

Sculptorii însisi – de la Rodin la Bourdelle – si-au exprimat atractia pentru dans. Oamenii de teatru s-au afiliat acestei tentatii si au încercat sa parvina la registrul limbajului coregrafic, dincolo de frontierele istoric consacrate, constituindu-se astfel în precursori de geniu ai acestei forme inedite care e teatrul-dans. Meyerhold, Grotowski, Barba. Pina Bausch. Ea a depasit frontierele dansului, ei pe cele ale teatrului.

Despre toate acestea – în conferinta de azi, ce va avea loc la Sala Mica a Teatrului National I.L.Caragiale din Bucuresti, începand cu ora 11:00.

Doua lansari de carte în FNT, în aceasta dupa amiaza, începând cu ora 15.00, la Ceainaria ARCUB, ambele dedicate teatrului de animatie:

Un album de scenografie intitulat simplu – Cristina Pepino: Scenografie care cuprinde texte de Ludmila Patlanjoglu, Raluca Tulbure, Adriana Teodorescu si Cristian Pepino Cartea, aparuta anul acesta la Editura UNATC Press Bucuresti, prezinta toate creatiile scenografice realizate de Cristina Pepino de la piesa Scene din viata unui badaran din 1977, pana la Zulenka din 2012, montata la Teatrul de Animatie din Alba Iulia. Cristina Pepino a fost un scenograf de mare valoare care a avut o importanta majora în teatrul de animatie românesc. Ea este cea care a revolutionat cromatica spectacolelor aducând în scena o explozie de culori si a introdus pentru prima data în spectacole ca Pinocchio si Motanul încaltat, papusile compuse care ofereau personajelor un puternic efect de teatralitate.

Cel de-al doilea titlu este unul provocator: Istoria secreta a papusilor. Teatrul de animatie si sacrul de Cristian Pepino. Volumul, aparut în luna mai la Editura UNATC Press, este o colectie
de eseuri ce îsi propun sa descopere originea si semnificatia din spatele teatrului de animatie.

Intr-o lume aparent din ce în ce mai lipsita de spiritualitate, evoluata tehnologic, profana si profanatoare, papusile si marionetele sunt fapturi misterioase care fac sa se trezeasca în noi ceva atavic, fundamental. (Cristian Pepino)

In acest an a trecut în nefiinta unul dintre cei mai speciali regizori pe care teatrul românesc i-a avut, considerat vizionarul generatiei sale: Aureliu Manea – regizor reformator, o personalitate importanta pentru evolutia teatrului românesc, care continua sa inspire lumea scenei. In memoria sa, Festivalul National de Teatru îi dedica în aceasta seara un eveniment special, în care publicul prezent la Teatrul Nottara se va putea bucura de:

– spectacolul Trilogia Aureliu Manea – produs de Teatrul National Cluj-Napoca, în regia lui Gábor Tompa, dupa singurele piese scrise de regizorul Aureliu Manea. Fata în fata cu personaje care fascineaza prin stranietatea prezentei si, paradoxal, prin concretetea trairilor lor, spectatorul empatizeaza aproape visceral cu locuitorii acestei lumi, construite de ochiul vizionar al unui pasionat om de teatru, pentru care spectacolele de teatru sunt sarbatori ale vietii fara bariere;

– un film realizat de sora regizorului, doamna Viorica Samson, care îl va aduce mai aproape de sufletul si mintea celor care l-au iubit si pretuit;

– volumul El, vizionarul: Aureliu Manea editat de Fundatia Camil Petrescu, care include cele doua carti pe care regizorul le-a scris, Energiile spectacolului si Spectacole imaginare (aparute la Editura Dacia în 1983 si 1986), interviurile pe care le-a dat, intentiile de spectacol, o teatrografie cu fragmente de cronici si textele unor colaboratori sau receptori avizati ai creatiei sale.

Evenimentele dedicate regizorului Aureliu Manea se vor succeda în aceasta seara, începând cu ora 19:00 la Sala George Constantin si în foaierul Teatrului Nottara.

Marile expozitii vernisate pâna acum în FNT sunt deschise publicului si astazi. Le reamintim:

Doina Levintza: Costumul de teatru – De la schita la miracol – la Teatrul National „I.L.Caragiale” din Bucuresti, Sala Mica, foaier;

Actorul Ion Manu – Hazul bonom si ironia subtila – la Centrul Cultural Ion Manu Otopeni, Magistre fara seaman, slava! – In memoriam George Constantin – la Grand Cinema& More din Baneasa Shopping City, Sala EPIKA, foaier.

De asemenea, se afla în plina desfasurare atelierul Jurnalismul teatral – Lectia de anatomia spectacolului, sustinut de criticul de teatru si profesorul Marian Popescu (10.00 – 13.00 Club Control /Alt Shift)

Teatrul National de Televiziune, în parteneriat cu FNT, va propune în aceasta noapte, pe canalul TVR 2 în cadrul emisiunii Teatru TV, de la ora 01:30, o alta întâlnire memorabila cu teatrul lui A.P.Cehov: Livada de visini – în adaptarea TV si regia regretatului Cornel Todea. O productie TVR 1975.

Iata si lista spectacolelor de teatru programate în aceasta seara în FNT (în ordinea orei de începere):

17.00 Teatrul UNTEATRU
Cinci ore cu Mario de Miguel Delibes
Regia: Mariana Camarasan
Produs de Teatrul UNTEATRU Bucuresti
Durata: 1h 20 min fara pauza

17.00 Teatrul Tandarica
Candid dupa Voltaire
Scenariu, regia artistica papusi si animatie digitala: Cristian Pepino
Produs deTeatrul Tandarica Bucuresti
Sectiunea MAESTRI
Durata: 1h fara pauza

17.00 si 20.30 Teatrul Odeon, Sala Studio
Tipografic Majuscul
Un spectacol de Gianina Carbunariu
Coproductie dramAcum si Festivalul International de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon
Durata: 1h 25 min fara pauza

19.00 Teatrul National I.L.Caragiale din Bucuresti, Sala Atelier
Familia Tót de Örkeny István
Regia: Bocsárdi Laszló
Produs de Teatrul National Marin Sorescu Craiova
Durata: 3h 15 min cu pauza

19.00 Teatrul Nottara Bucuresti, Sala George Constantin
Trilogia Aureliu Manea, dupa texte de Aureliu Manea
Regia: Gábor Tompa
Produs de Teatrul National Cluj-Napoca
Durata: 1h 30 min fara pauza
20.30 Teatrul Nottara Bucuresti, Sala George Constantin
In memoriam Aureliu Manea

19.00 Teatrul Odeon, Sala Majestic
Gaitele, de Alexandru Kiritescu
Regia: Alexandru Dabija
Produs de Teatrul Odeon Bucuresti
Sectiunea MAESTRI
Durata: 2h 30 min cu pauza

19.00 Teatrul de pe Lipscani
Lectia de Eugène Ionesco
Regia: Horatiu Malaele
Produs de Teatrul National I.L.Caragiale din Bucuresti
Sectiunea MAESTRI
Durata: 1h 10 min fara pauza

20.30 Teatrul National I.L.Caragialedin Bucuresti, Sala Studio
Donka – O scrisoare catre Cehov
Textul si regia: Daniele Finzi Pasca
Produs de Compania Finzi Pasca, Elvetia si Festivalul Internationalnde Teatru Cehov
Coproducator: Théâtre Vidy, Lausanne
Durata: 1h 30 min fara pauza

20.30 Teatrul Metropolis
Vocea umana de Jean Cocteau
Regia: Sanda Manu
Produs de: Teatrul Metropolis Bucuresti
Durata: 1h fara pauza

21.00 Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu
Oidip
Scenariu original si regia: Silviu Purcarete
Produs de Teatrul National Radu Stanca Sibiu
Durata: 1h 30 min fara pauza

Relatii presa FNT 28 octombrie 2014

Pompilius Onofrei
0744 346 720

Pamela Bojog-Pricopie
Mobil: 0735 156 983
UNITER
George Enescu 2-4, Bucuresti
Mail: [email protected]