Festivalul Enescu 2015

Aproximativ 2.500 de artisti straini si 500 de artisti romani vin la editia din 2015 a Festivalului George Enescu, cel mai mare eveniment cultural international organizat de Romania si cel mai puternic promotor al creatiei si valorilor singurului compozitor roman intrat in patrimoniul mondial, George Enescu. Editia 2015 va avea loc intre 30 august si 20 septembrie, la Sala Palatului si Ateneul Roman din Bucuresti si va gazdui timp de 22 de zile 58 de concerte in sali, precum si multe alte evenimente in aer liber, in cadrul Pietei Festivalului, care se va desfasura intre 3 si 20 septembrie, si a Bucurestiului Creativ.

Abonamentele pentru editia 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, Bucuresti), care au fost puse in vanzare joi dimineata, la ora 10.00, prin reteaua Eventim s-au epuizat in 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Roman, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului. Vanzarea abonamentelor pentru editia XXII a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie 2015) a inregistrat un nou record. Abonamentele pentru concertele si recitalurile care au loc la Ateneul Roman s-au epuizat in doar 10 secunde de la punerea in vanzare, in timp ce cele pentru concertele de la Sala Palatului, in 10 minute.

In total, au fost puse in vanzare un numar de 250 de abonamente pentru fiecare dintre cele doua tipuri de abonamente de la Ateneul Roman (B si C), 750 de abonamente tip A, un numar de 250 de abonamente tip A1 si un numar de 250 de abonamente tip A2, reprezentand o treime din locurile disponibile. Fata de editiile precendente ale Festivalului, crearea unor noi tipuri de abonamente (A1 si A2) a permis punerea in vanzare a unui numar mai mare de locuri.

Procedura de punere in vanzare a abonamentelor pentru Festivalul Enescu 2015 a inceput pe 15 ianuarie, de la ora 10.00, prin reteaua Eventim, iar inainte de inceperea vanzarii, pe site-ul www.eventim.ro figurau aproape 1.000 de utilizatori logati. „Statistic, o comanda plasata pe site-ul Eventim contine in medie 2,8 bilete. Cu 1000 de utilizatori logati in momentul inceperii vanzarii, 2.800 de bilete ar fi putut fi vandute in primele secunde, catre acesti utilizatori. Raportat la numarul de abonamente disponibile, este deja aproape dublu, si vorbim doar de primele secunde. In total, estimativ, din traficul inregistrat pe site-ul Eventim, cererea a fost de aproximativ 10 ori mai mare decat disponibilul de locuri”, a declarat pentru presa Valentin Vasiloiu, directorul Eventim.
Biletele pentru editia 2015 vor fi puse in vanzare pe 16 februarie 2015, de la ora 10.00 prin reteaua Eventim.

Recordul de vanzare al abonamentelor confirma tendinta de crestere a interesului fata de Festivalul Enescu. Pentru editia 2013, abonamentele s-au epuizat, de asemenea, in mai putin de o ora de la punerea lor in vanzare.

Cea de-a XXII-a editie a Festivalului aduce in premiera la Bucuresti, dupa 15 ani de discutii, Orchestra Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Salii Palatului pe 3 septembrie 2015, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost desemnata de prestigioasa revista britanica “Gramophone” in top 10 cele mai bune orchestre din Europa (2006) si votata a doua cea mai buna orchestra din lume (2008), dupa Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam – care va concerta de asemenea in cadrul Festivalului Enescu 2015, pe 19 si pe 20 septembrie. O orchestra americana de prestigiu vine si ea in premiera in Festival – San Francisco Symphony – si va interpreta si o lucrare de George Enescu. Celebrii violonisti Anne Sophie Mutter, Janine Jansen si David Garrett, dirijorul israelian Zubin Mehta, precum si dirijorul de origine romana Ion Marin si pianista Maria João Pires se numara, de asemenea, printre atractiile acestei editii. Vor fi, de asemenea, prezenti in Festival si castigatori ai concursului „George Enescu” : Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Stefan Tarara, Vlad Stanculeasa alaturi de Agnes Baltsa si pianista Elisabeta Leonskaja. Publicul va putea asculta 20 de lucrari de George Enescu in interpretarile moderne ale unora dintre cele mai importante orchestre din lume. In acest fel, Festivalul continua linia de a face cunoscut repertoriul enescian in plan international