Colectia III

Ion Vlad, Ovidiu Maitec

"A cere unui sculptor sa-si explice opera e ca si cum a-i cere unui mar sa-si divulge pacatul originar, pe care fructele sale il ascund. Eu ma simt mai degraba ca mediator, ca un instrument util in mainile cuiva, care se afla in mine sau in alta parte, iar aceasta ma obliga zi si noapte sa gandesc si sa regandesc materia, nelasandu-mi nici o clipa de ragaz. De fapt eu cred ca sunt discipolul Naturii, predestinat sa-l copiez mereu pe Dumnezeu"

Ion Vlad

Sculptorul Ion Vlad a parasit Romania in anul 1965, la varsta de 45 de ani, si s-a stabilit la Paris. Consacrarea si-a castigat-o insa in Romania, unde a beneficiat de importante comenzi destinate spatiilor publice romanesti, fiind totodata si un reputat profesor de sculptura la Institutul de Arhitectura din Bucuresti.

La Paris, sculptorul Ion Vlad a pastrat si accentuat coordonatele sculpturii sale figurative, concentrandu-se pe linia unui modernism atenuat, de factura clasica. Printre lucrarile mai importante din perioada franceza a artistului se numara cea din anul 1978, o decoratie murala din beton, de 100 metri patrati si doua sculpturi murale in bronz si ciment realizate pentru Spitalul Sfantul Ioan din Stockton, San Francisco, California.

S-a stins din viata in anul 1992, la varsta de 72 de an la Paris.

Ovidiu Maitec

Ovidiu Maitec a creat o adevarata noua scoala in sculptura romaneasca. Multe dintre lucrarile sale sunt in colectii particulare sau publice (Muzeul de arta moderna din Sidney, Galeria Nationala din Koln, in muzee din Londra, Cambridge etc.)
In 1992 a fost ales membru al Academiei Romane, iar in 1999 membru titular.

Apreciat in tara si peste hotare, Ovidiu Maitec a participat la numeroase expozitii personale sau de grup in peste 30 de tari ale lumii.

Pe 18 martie 2007 sculptorul Ovidiu Maitec, membru al Academiei Romane, s-a stins din viata la Paris.