Zece zile de sărbătoare pentru Zece ani de Unteatru

S-a întâmplat ca anul acesta Unteatru să aniverseze zece ani de când împărtășește cu publicul experiența teatrului independent. Și pentru că e o vară ca nicio alta, e primul festival organizat de ei în aer liber.

Zilele Unteatru, zece la număr, au atras deopotrivă publicul de suflet al Unteatru cât și spectatori noi, mai mari și mai mici, de pe aleile parcului. Spațiul amenajat la Roaba de cultură în parcul Regele Mihai I (Herăstrău) a devenit neîncăpător pentru doritori, amatori de teatru și muzică bună.

Unteatru e deja o comunitate , o familie, care are un loc în inimile iubitorilor de teatru. Nu e doar un teatru independent, unul dintre primele, ai cărui creatori Andrei și Andreea Grosu, alături de toată echipa, îi mai adaugă în fiecare an câte o stea. Nu e doar o curte unde se joacă teatru bun. Nu e doar un spațiu fiic și virtual. E un spațiu în inimile celor care-l caută, așa cum e și teatrul, așa cum e și muzica, așa cum e și poezia. Și vizibil și invizibil. Și pentru că e așa, Unteatru e un depozit de emoții și stări, de bucurie și entuziasm, de încredere și speranță.

Frumoasa călătorie a urșilor panda, o piesă de Matei Vișniec, e una din preferatele actorilor și regizorilor români și se joacă și la Unteatru încă de la început. E o piesă care aniversează și ea zece ani, odată cu teatrul.

Iolanda Covaci și Marius Călugărița au jucat această piesă de peste două sute de ori și de fiecare dată și-o amintesc pe cea care i-a dat viață, doamna Cătălina Buzoianu. E poate singura piesă din activitatea domniei sale care se mai joacă. Și pentru cei doi e o onoare și o bucurie. Cu speranța că toamna va veni cu vești mai bune și că se vor întoarce în sala de teatru, Iolanda Covaci și Marius Călugărița își joacă acum piesa în aer liber și trag un semnal de alarmă pentru teatrul independent.

E nevoie de susținere și pentru teatrul independent și pentru artiștii care ne dăruiesc atât de mult. În așteptarea unor reglementări, speranța lor e în noi, publicul pentru care viseaza și lucrează cu pasiune zi și noapte. Nu e nevoie de mult. Doar să mergem la spectacolele lor și să ne bucurăm.

Zilele Unteatru continuă @roaba de cultură în Herăstrău. Teatru și concerte de muzică bună! Găsiți programul pe www.uneatru.ro sau pe pagina de fb. Îndrăzniți și susțineți măcar cu niște aplauze. Merită!

Text: Mihaela Moldoveanu