Ultima zi a tineretii

Un spectacol mult asteptat la FNT 2012 a fost una din productiile Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu, “Ultima zi a tineretii”, in regia lui Yuri Kordonsky.

Romanul Cronica incidentelor unei iubiri al polonezului Tadeusz Konwicki i-a inspirat lui Yuri Kordonsky un spectacol despre dragoste, in chipul ei cel mai sincer: o poveste de iubire intre doi adolescenti. Dar, dincolo de diferentele sociale dintre doua lumi (una, luminata de libertatate, cealalta, subjugata de conventii), nelinistea generala din preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial isi proiecteaza zbaterile si asupra iubirii lor. Un spectacol-eseu, un cantec de dragoste, care cucereste auzul prin emotia muzicii lui Vasile Sirli si capata substanta vizuala prin frumoasa scenografie conceputa de Dragos Buhagiar.

„Dedic acest spectacol memoriei celei care a fost Greta Zlobina, scriitoare – critic, traducator poet – si muzician iesit din comun, o femeie minunata, prieten credincios si profesor tandru. Ultimele cuvinte pe care am apucat sa i le spun in mai 2011 au fost ca vreau sa-i dedic spectacolul de la Sibiu. Mi-a raspuns cu un zambet. Dupa cateva zile a trecut in nefiinta, dar supravietuieste si azi – in amintirea celor care au cunoscut-o si au iubit-o – prin zambetul, ochii si vocea ei, prin uluitorul ei simt al umorului, prin dragostea de viata si stiinta de a-si pastra tineretea pana in ultima zi”.

Yuri Kordonsky