Teatrul Lucia Strudza Bulandra – Caligula

La invitatia Ambasadei Frantei si a Institutului Francez din Bucuresti, Theatre de Colombes din Franta a prezentat pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, Sala Izvor, spectacolul “Caligula” de Albert Camus.

Versiunea montata de Stéphane Olivié-Bisson este cea originala, foarte rar folosita in teatru, a acestei « tragedii de inteligenta ». Spre deosebire de adaptarile ulterioare, opera de tinerete subliniaza caracterul « intuitiv, instinctiv, ambiguu si extrem » al piesei. Premiera spectacolului a avut loc la Paris, in 1945, la Teatrul Hebertot. In rolul lui Caligula, nimeni altul decat Gerard Philipe, exemplarul actor simbol al eroului romantic al acelor vremuri.

In versiunea vazuta la Bucuresti, regizorul l-a ales pe actorul de origine corsicana,Bruno Putzulu. Figura lui Caligula interpretata de el, a impresionat pentru dezechilibru si extravaganta, forta si umorul, si in acelasi timp o vulnerabilitate aproape infantila, care au dat personajului dimensiuni nebanuite. Receptivitatea publicului a fost amplificata de reactivitatea inca pregnanta pe care o avem, ca popor, la ideea de dictatura.