Soprana Irina Iordachescu la Promenada Operei 2011

La PROMENADA OPEREI, eveniment organizat de Opera Nationala Bucuresti si prezentat de actorul Adrian Paduraru, soprana Irina Iordachescu, acompaniata de Orchestra ONB dirijata de Tiberiu Soare, a interpretat aria Neddei „Qual fiamma avea nel guardo” din opera „I pagliacci” de Ruggero Leoncavallo. Fiica celebrului bariton Dan Iordachescu a absolvit Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti in anul 2000, la clasa profesoarei Maria Slatinaru-Nistor, devenind una dintre cele mai apreciate soliste ale Operei Nationale Bucuresti unde este solista din 2005.

Inca din 2001, Irina Iordachescu a fost invitata la Teatrul Scala din Milano unde a sustinut doua concerte vocal–simfonice sub bagheta dirijorului Riccardo Muti. A colaborat cu Orchestrele Simfonice din Mulhouse (Franta) si “L’Estro Armonico” din Luxemburg, cu Orchestra de Muzica Clasica “Ciudad de Murcia” (Spania), cu Filarmonica de Stat din Salonic (Grecia), Orchestra Filarmonica “Veneta” (Italia) si “Brabants Orchestra” din Eindhoven, Olanda. A sustinut concerte alaturi de marele naist Gheorghe Zamfir la “Carnegie Hall” din New York, la Chicago, la Tel Aviv, Ierusalim si Haifa. Soprana Irina Iordachescu a fost protagonist unor recitaluri si concerte alaturi de Filarmonica “George Enescu” din Bucuresti, Orchestra Nationala Radio, Filarmonica “Banatul” din Timisoara, Filarmonica “Oltenia” din Craiova, Orchestra “Marea Neagra” din Constanta, Filarmonicile din Sibiu si Oradea.

Este laureata a mai multor concursuri printre care “Gian Battista Viotti – International Music Competition” si “Vincenzo Bellini” (Italia), Concursul International de Canto “Silvia Geszty” (Spania), “Maria Callas” (Grecia), (Italia), “s’Hertogenbosch” (Olanda). Repertoriul sau inclus in programul primei scene lirice a tarii cuprinde roluri precum Lucia din “Lucia di Lammermoor” si Norina din “Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, Gilda din “Rigoletto” de Giuseppe Verdi, Pamina din “Flautul fermecat” si Fiordiligi din “Così fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart. Frumoasa soprana a abordat roluri din creatia compozitorilor Vincenzo Bellini, Franz Lehàr, Charles Gounod, Giacomo Puccini, Jules Massenet, Domenico Cimarosa sau Antonin Dvorak.

Oana Georgescu