Say Yes un film de Irina Octavia Andronic

Detinatoare in 2017 a recordului de cel mai tanar regizor (17 ani) prezent in Festivalul de Film de la Cannes (cu filmul de scurt metraj Not Guilty, distins cu Premiul de Excelenta la Roma, in 2016) Irina Octavia Andronic a absolvit intre timp cursurile Colegiului de Arte Lansdowne din Londra.

Talentul, profesionalismul si un CV artistic convingator au facut sa fie admisa direct in anul ll al Institutului Met Film School, din capitala britanica. Mai intai au fost rolurile principale interpretate de Irina in trei dintre productiile Taberei de Film, unde a dat replica unor mari actori, printre care si Mayei Morgenstern, precum si realizarea, ca regizor, a unui scurt metraj selectat pentru finala competitiei colegilor britanice, in 2012 – Find me, Iove me, keep me. In 2012, eleva de 14 ani din Bucuresti a fost capul de afis al filmului Scoala de Vara. Penultima sa creatie, filmul artistic de scurt metraj Not Guilty a fost selectat si prezentat in primavara lui 2017 la Cannes, la sectiunea Short Films. La Festivalul International Propatria de la Roma thrillerul Not Guilty, regizat de Irina Octavia Andronic si produs de Bogdan Alexe a fost prezentat in premiera absoluta si a obtinut un Premiu de Excelenta, dupa ce la o competitie nationala a elevilor si studentilor din Marea Britanie fusese distinsa cu premiul I. Din distributia filmului care a avut avanpremiera pe 28 cotobrie 2017 au facut parte artisti consacrati: Marius Bodochi, Dan Tomescu, Bogdan Mihai Bruma, Nicolas Catianis Jr, Dan Profir, Ioana Vivisenco, Filip Popa, Stefan Mihai, Alexandru Rusu.

Actorul Marius Bodochi, care a avut generozitatea de a sprijini si incuraja acest demers prin valoroasa sa prezenta actoriceasca, a marturisit ca tarziu a aflat cu uimire ca regizoarea are doar…17 ani, fiind placut surprins de talentul, maturitatea si intuitia sa artistica. A fost un argument si un motiv mai mult decat serios sa revina alaturi de tanara regizoare care l-a distribuit in cel mai nou film al sau, Say Yes, care a avut deja vizionarea pentru mass media la Cinema Union. Scenariul ii apartine lui Filip Columbeanu, dupa o idee a Irinei Octavia Andronic.

Say Yes exploreaza si provoaca tematici taboo fara exagerari, intr-o poveste de o noapte, incercand sa surprinda realitatea in toate culorile ei.

Sinopsis film Say yes: Mara, o tanara indragostitata pana peste cap, ajunge sa ia decizii nebunesti cand prietenul ei se desparte de ea. Fratele ei si cea mai buna prietena o ajuta sa se razbune pe el dupa ce afla de infidelitatea lui. De la furtul masinii lui, totul escaleaza rapid. O scurta poveste se infiripa intre cele doua fete, dar este intrerupta cand cei trei intra intr-un mediu toxic alaturi de seful lui Eric. Mara pierde controlul asupra vietii sale o data cu introducerea drogulirilor, iar recapatandu-l e din ce in ce mai dificil. Vor iesi cei trei teferi din aceasta noapte?

Say Yes exploreaza si provoaca tematici taboo fara exagerari, intr-o poveste de o noapte, incercand sa surprinda realitatea in toate culorile ei. Filmul trage un semnal de alarma societatii, familiei, si nu in ultimul rand, anturajului, fiind o lectie de viata. Filmul trage un semnal de alarma societatii, familiei, si nu in ultimul rand, anturajului, fiind o lectie de viata. Regizoarea a apelat la actori tineri si plini de pasiune si talent care sa transmita mesaje importante, in special generatiei tinere, dar si celor care ar trebui sa se ocupe de educatia ei.

Say Yes (producator – BVO Films; coproducator – HIFI Productions) va fi inscris la cateva dintre competitiile cinematografice ale acestui an si va intra in retelele de distributie pentru a fi proiectat in cinematografele din tara si din strainatate (filmul fiind dublat in limba engleza).

Director de imagine – Silviu Stavila / Montaj – Laura Baron / Scenarist – Filip Columbeanu

Distributie: Mara – Doris Danaila / Eva – Ana Maria Guran / Eric – Silviu Mircescu / Mircea – Marius Bodochi / Tudor – George Burcea / Willy – Elias Ferkin / Doina Ghitescu

Filmul a fost sponsorizat prin Programul CATENA pentru ARTA.

Realizator: Mihaela Molodveanu, Oana Georgescu
Editor: Nicu Pojaru