Recital Verdi – Wagner: Corespondente

Asociația pentru Muzica, Arta si Cultura a organizat la Ateneul Roman, in parteneriat cu Filarmonica “George Enescu” si sub patronajul Ambasadei Republicii Italiene in Romania, recitalul omagial “Verdi-Wagner: Corespondente”.

Anul muzical 2013 sta sub emblema plina de forta a doi dintre compozitorii care au redefinit genul liric – Richard Wagner si Giuseppe Verdi, doi compozitori vizionari care au trasat decisiv parcursul teatrului muzical în veacul al XIX-lea. Toate institutiile muzicale ale lumii au ales sa marcheze bicentenarul nasterii celor doi giganti ai componisticii europene prin evenimente speciale. De aceea Mihai Stan, Presedintele Asociatiei pentru Muzica, Arta si Cultura a avut o initiativa de exceptie: reunirea pe aceeasi scena a sopranei Leontina Vaduva si actritei Medeea Marinescu, alaturi de pianistul japonez Masakatsu Nakano si de scriitorul si publicistul Marius Constantinescu.

Ei ne invita sa ii cunoastem pe Wagner si pe Verdi, dar, in egala masura, pe Richard si Giuseppe, prin ochii, rândurile, scrierile şi filtrul spiritual al celor care le-au fost aproape ani de zile – Cosima Wagner si Giuseppina Strepponi. Muzica si proza se intalnesc prin spiritual celor doua femei, veritabile “ambasadoare” si prezente emblematice in vietile tumultuoase ale marilor compozitori Richard Wagner si Giuseppe Verdi. Fragmente de corespondenta, inedite pentru publicul bucurestean, dar şi lied-uri si canzone din creatia camerală sunt “coloanele impletite, ca intr-un chiostro medieval” ce sustin o seara de neuitat guvernata de eleganta si excelenta artistica.

Senso Arte a fost Parteneri Media al acestui eveniment.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Oana Georgescu