Portugalia sau Fericirea e in alta parte de Zoltan Egressy, aduce pe scena de la Nottara, in viziunea lui Victor Ioan Frunza, o atmosfera care aduce aminte de asa-numitele comedii ale lui Cehov.
Un amalgam de vise si derizoriu
O lume naiva, intr-un sat din Ungaria zilelor noastre, isi consuma existenta precar,gravitand in jurul carciumii, sperand ca lucrurile se vor schimba intr-o zi. Ca si in Trei surori a lui Cehov, unde leit-motivul era Moscova!, si aici toata lumea viseaza sa plece: carciumarul, un fost taximetrist si betivii consacrati ai locului. Dar la Budapesta. Preotul este si el prezent in carciuma, unde pare ca are parte de mai multe confesiuni decat la biserica, pentru ca aici se vorbeste despre neimpliniri si despre cum viata ar putea fi minunata, chiar daca nimeni nu a descoperit deocamdata cum ar putea sa se ajunga la asa ceva. Un calator, un intrus, vine si le clatina echilibrul precar. Este un scriitor fugit din Budapesta de nevasta, care viseaza sa ajunga in Portugalia. Dar Portugalia pentru el se dovedeste a fi ceea ce este Budapesta pentru persobajele noastre, adica, o iluzie, acel altundeva unde se gaseste fericirea.
Comedia unei utopii
Portugalia lui Victor Ioan Frunza este un exemplu de teatru popular cu actori formidabili, spun in prezentare cei de la Nottara. Scenografa Adriana Grand creeaza un spatiu dinamic, in care se simte atat precaritatea, cat si derizoriul si perisabilitatea. Ai senzatia ca tot spatiul se compune din fragmente disparate, imprumutate din vieti diferite, aducand aminte de telenovelele sudamericane. Un spatiu care contine elemente kitsch, rezultand un tablou vivant de arta naiva, cu mult carton si beculete colorate.
Victor Ioan Frunzaa mai montat acest text in 2008, la Baia-Mare, o parte din actori fiind aceeasi. Aici ii putem vedea pe Catrinel Dumitrescu, George Costin, Sorin Miron, Adrian Nicolae, Cristina Florea/Raluca Gheorghiu, Alexandru Pavel, Alin Florea, Luminita Erga, Andrei Hutuleac.
Acet material va este oferit de Catena.
Realizator; Ema Nicola.