Politica in Cinema la Festivalul Cinepolitica 2012

Cu sloganul „Singura noastra politica este cea a cinematografului!”, Cinepolitica este un eveniment apolitic ale carui principale obiective sunt de a devoala si de a revela publicului romanesc mecanismele politice prin intermediul filmelor prezentate.

Cinepolitica aspira sa deschida o cale de acces, gratie artei cinematografice, intre doua lumi in general disjuncte, cum sunt universul politicii si viata electoratului. Astfel, evenimentul are un pronuntat caracter educativ, promovand totodata valorile democratiei si ale umanismului.

Cinepolitica isi mai propune sa aduca un omagiu tuturor cineastilor lumii care au avut sau au de suferit din cauza optiunilor lor ideologice sau stilistice, sa genereze discutii si dezbateri despre subiecte politice de actualitate, dar si sa promoveze cineasti politici importanti din intreaga lume.

Nucleul festivalului il reprezinta Competitia Internationala, ce include 12 lungmetraje precum Tot ceea ce sclipeste (Cehia, 2010), Crima fara pedeapsa (Ungaria, 2011), La revedere (Iran, 2011) s.a., iar filmul care a deschis festivalul a fost Doamna (Franta – Marea Britanie, 2011), in regia lui Luc Besson.

Filmul care va fi prezentat in incheierea Festivalului International al Filmului Politic Cinepolitica este Inside Job: Adevarul despre Criza (SUA, 2010).