Peter Stein si Faust Fantasia – FITS 2012

Renumitul regizor german Peter Stein s-a aflat pentru prima oara la Sibiu si a fost prezent in cadrul festivalului cu spectacolul Faust Fantasia si a tinut o conferinta, alaturi de George Banu, pe tema de la colectiv la singuratate.

Peter Stein (nascut la 01 octombrie 1937) este un renumit regizor german de teatru si opera, care s-a stabilit la Schaubühne am Lehniner Platz, o companie pe care a adus-o in prim-planul teatrului german.
Nascut in Berlin, Stein a crescut intr-o era definita de catre nazisti. Tatal sau, Herbert Stein a fost director de fabrica de Alfred Teves, o firma de productie de motociclete pe care regimul nazist a folosit-o pentru a face piese auto. Stein a declarat ca aceste evenimente au avut un efect profund asupra vietii sale.

Dupa razboi, tatal sau a fost condamnat la doi ani de munca fortata pentru colaborarea cu nazistii. Petru performanta academica a fost admis la Universitatea din Frankfurt. S-a mutat apoi la Munchen si s-a inscris la universitate acolo, facand o teza de doctorat cu privire la lucrarile de ETA Hoffmann.

Dupa ce a fost s-a aratat interesat de teatrul de la Frankfurt, s-a angajat ca regizor tehnic in München. Ulterior i s-a incredintat regia piesei Saved de Edward Bond. Aceasta piesa l-a adus in lumina reflectoarelor si a fost aclamata. Teatrul la care a lucrat initial Stein, in Berlinul de Vest, a fost numit Schaubühne am Ufer Halleschen.

In 1970, Stein a fost selectat de catre politicienii de la Berlin sa preia Schaubühne. Dupa incheierea relatiei sale cu partenerul sau Jutta Lampe in 1985, Stein a parasit Schaubühne.Stein a regizat, de asemenea, opere si a colaborat cu numeroase festivaluri, cum ar fi cel de la Salsburg. De-a lungul carierei sale, a construit 20 de spatii de joc pentru spectacolele sale.Peter Stein este un regizor care a montat spectacole uriase, de durate impresionante. El a montat integral Orestia sau Faust, realizand spectacole care au durat pana la 22 de ore, pentru care au fost necesare constructii special dedicate si spatii amenajate pentru spectatori.

Faust Fantasia,spectacolul prezentat la Sibiu, este o melodrama pentru voce si pian dupa Goethe, ce a fost produsa special pentru Bienala de la Hanovra din 2000. Dupa cum a declarat Peter Stein, nu este un spectacol de teatru, ci un concert.