LECTIA, de Eugene Ionesco

Lectia a avut premiera in mai 2009 si este una dintre productiile memorabile ale Nationalului bucurestean, un spectacol de autor in care Horatiu Malaele are o ipostaza dubla - regizor si interpret al rolului principal.

Profesorul Malaele

Lectia lui Ionesco este o farsa tragica ce denunta absurditatea tezelor unice si exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii si relatia letala dintre sexualitate si dictatura. Pe de alta parte, prostimea contemplativa, o masa de manevra la indemana casapilor investiti. Cum lumea n-a invatat mai nimic din greselile istoriei, lectia acestui spectacol nu-si propune sa fie un indreptar moralizator si plicticos, ci mai degraba o limpede oglinda (Horatiu Malaele)

O lectie memorabila

Piesa intr-un act, Lectia s-a jucat prima oara in 1951 si este considerata unul dintre cele mai importante texte din teatrul absurdului. Actiunea se desfasoara in biroul si in sufrageria dintr-un mic apartament francez. Profesorul (pe la 50-60 de ani, interpretat de Malaele) isi asteapta noua eleva (o fată de 18 ani, interpretata de Aylin Cadir). Profesorul e revoltat de ignoranta elevei, in timp ce ea devine din ce in ce mai tacuta si mai retrasa. Pe masura ce lectia se desfasoara.

Realizatori: Mihaela Moldoveanu
Ioana Bercaru