Interviu cu Irina Sarbu

Actrita si cantareata de jazz Irina Sarbu s-a nascut la 25 iulie 1983 in Bucuresti.Este laureata a onorantului Premiu pentru debut la Gala de jazz din anul 2003, este, la aceasta ora, “cea mai delectanta oferta nationala a domeniului”, dupa cum apreciaza criticul muzical Daniela Caraman Fotea, comentand un recital in aer liber sustinut de vocalista in cadrul Festivalului International George Enescu.

Cariera tinerei interprete se construieste ascendent de la un concert la altul, repertoriul se diversifica si se imbogateste, calitatea vocii sale, timbrul special si inconfundabil, bogatia imaginatiei improvizatorice, performanta in acrobatie vocala impunand-o definitiv printre cei mai buni tineri vocalisti romani de jazz.

“Irina a invatat jazz ascultand pe discuri marile voci ale genului. Notabil este faptul ca nu imita. Pasiunea ei pentru jazz s-a nascut spontan ca necesitate a comunicarii. Este o aparitie “fina”. Vocea asemenea: cu delicate evolutii (canta de preferinta “ pe aer”), evita virtuozitatea ca scop in sine, nu cauta improvizatiile spectaculoase. Ele ii sunt accesibile: se deruleaza insa doar cand travaliul este permis de tema si expresivitate (a fost cazul si s-a consumat in versiunea la One note samba, delectanta – solicitata de altfel si la bis).”

(Daniela Caraman Fotea, 3 august 2004)