Basul Pompeiu Harasteanu la Promenada Operei 2011

Esplanada din fata Operei Nationale Bucuresti a gazduit PROMENADA OPEREI, un spectacol extraordinar sustinut de renumiti solisti ai primei scene lirice a tarii, acompaniati de Orchestra ONB (dirijor Tiberiu Soare). Basul Pompeiu Harasteanu a interpretat rondo-ul lui Mefisto “Le veau d’or” din opera “Faust” de Charles Gounod. In cadrul evenimentelor inchinate lui Giuseppe Verdi, la implinirea celor 110 de la moartea marelui compozitor, Opera Nationala Bucuresti a programat in ianuarie 2011, o reprezentatie speciala cu „Nabucco”, spectacol aniversar dedicat basului Pompeiu Harasteanu care a interpretat rolul lui Zaccaria, sub conducerea muzicala a dirijorului Iurie Florea. Atunci s-au implinit 40 de ani de la debutul maestrului pe scena ONB.

Artist de talie internationala, aplaudat pe cele mai importante scene lirice din tara si strainatate, Pompeiu Harasteanu a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti in 1959, formandu-se sub indrumarea unor nume legendare ale teatrului liric romanesc, precum Petre Stefanescu-Goanga, Elena Sachin, George Ionescu si Constantin Stroescu. Debutul la Opera Nationala Bucuresti a avut loc in 1966 cu rolul Ferrando din „Trubadurul” de Giuseppe Verdi.

In anul 1969, dupa castigarea Premiului II la Concursul International “George Enescu” (Bucuresti, 1967) si a Premiului I la Concursul International de Canto „Francisco Viňas” de la Barcelona, Pompeiu Harasteanu devenea la numai 24 de ani solist vocal al Stadt Theater din Bonn unde a debutat in „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart. Doi ani mai tarziu, maestrul a revenit in tara, primul spectacol sustinut pe scena ONB fiind „Lohengrin” de Richard Wagner. Palmaresul sau cuprinde aproape 3.000 de spectacole de opera si 2000 de concerte si recitaluri, printre cele mai importante realizari numarandu-se prezentarea (in varianta de concert, cu rolul Wotan), sub bagheta dirijorului Iosif Conta, a tetralogiei „Inelul Nibelungilor” de Richard Wagner, intalnirea la Festivalul Muzicii Europene de la Berlin (1985) cu Herbert von Karajan, unde a cantat in „I Lombardi alla prima crociata” de Giuseppe Verdi. Distins in anul 2002 cu Ordinul National pentru Merit in Grad de Cavaler, maestrul Pompeiu Harasteanu a marcat lumea lirica romaneasca si internationala nu numai ca interpret, ci si in calitatea sa de profesor si de director general al Operei Nationale Bucuresti (intre 1995-1997; interimar in anul 2001).

Oana Georgescu