Anja Lechner/Francois Couturier Duo – Timisoara 2012

Afinitatea muzicala dintre violoncelista Anja Lechner si pianistul Francois Couturier a fost evidentiata in concertele si inregistrarile cu Tarkovsky Quartet.

In acest nou duo, violoncelista germana si pianistul francez traverseaza un larg arc muzical, cantand piese de G.I. Gurdjieff, Federico Mompou si Anouar Brahem, cat si compozitiile proprii ale lui Couturier. Aranjamente noi, interpretari libere si improvizatie, reprezinta toate o parte a muncii lor de explorare a repertoriului situat, metaforic sau muzical-istoric, la granita dintre Est si Vest.

Greco-armeanul Gurdjieff, filozof si invatator spiritual, a compus muzica influentata de calatoriile sale prin Caucazi si Asia Mica, adaptind muzica seculara si dansurile sacre. Anouar Brahem, un maestru al traditiilor tunisiene, scrie muzica cu influente atat orientale, cat si occidentale. François Couturier a cantat mult cu Brahem, timp in care a invatat mult despre melodica estica si despre ritmurile ciclice arabe.

Anja Lechner, in acest timp, a aprofundat universul muzical al lui Gurdjieff. Albumul sau “Chants, Hymns and Dances” (cu Vasillis Tsabropoulos) a fost nu numai un succes de critica si de public, ci un studiu asupra compozitiilor lui Gurdjieff.

François Couturier si Anja Lechner au colaborat, de asemenea, in proiectul Compagnia D’Amore, cu cantareata Maria Pia Di Vito, si au cantat prelucrarile lui Couturier dupa muzica lui Pergolesi.
Prezenta lor la Timisoara Capital Jazz Festival 2012 a fost mult aplaudata pentru rafinamentul si ineditul ei.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator Ema Nicola.