4 farame de teatru polonez

Microstagiunea de monodrame sub genericul „4 farame de teatru polonez”, poate fi vazuta la Teatrul Foarte Mic din Bucuresti, pana pe 23 aprilie.

Publicul bucurestean va avea ocazia sa vada patru spectacole one-man show diferite ca structura si avand teme diverse, apreciate de critici si de publicul polonez si premiate in cadrul unor festivaluri de gen importante.

Organizatorii evenimentului, Institutul Polonez si Teatrul Mic din Bucuresti, vor aduce in Romania patru actori polonezi renumiti, care vor prezenta creatii reprezentative pentru scena poloneza independenta a ultimilor ani. Spectacolele alese imbratiseaza forme diferite: de la textul dramatic pus in scena conform indicatiilor autorului, asa cum face Mateusz Olszewski in piesa „Novecento” de Alessandro Baricco, pana la spectacolul de autor, bazat exclusiv pe experienta personala a actorului, vezi „Clapham Junction” de Marcin Brzozowski. Pe de alta parte, monodramele „Miłka” de Krzysztof Grabowski (inspirata de piesa „Groapa cu nisip” de Michał Walczak), si „Orfeu si Euridice” de Janusz Stolarski (inspirata de poemul omonim scris de Czesław Miłosz) incearca sa extraga sensuri noi din niste opere literare aparent usor de interpretat. Astfel, improvizatia si jocul organic al lui Krzysztof Grabowski au dus la deconstructia piesei teatrale de baza, in timp ce proiectiile video si muzica folosite de Janusz Stolarski creeaza pe scena imagini de vis.

Spectacolele, desi construite initial pentru publicul polonez, vor putea fi urmarite cu usurinta de catre spectatorii din Romania datorita versiunilor in limbile romana sau engleza pregatite special cu aceasta ocazie, fie datorita supratitrarii lor.

Realizator Ema Nicola.

Acest material va este oferit de Catena.