Lansarea cartii „Iluzia” de Andrei Hrebenciuc

“Mi-am dorit ca in aceasta carte sa ridic citeva semne de intrebare referitoare la evolutia civilizatiei in care traim. Nu m-am axat pe Romania pentru ca societatea in care traim este in conceptia mea, una precapitalista. Ne aflam undeva la jumatatea drumului dintre comunism si capitalism si nu cred ca avem o imagine conturata catre ce dorim sa ne indreptam. Viziunea mea nu este subordonata unei doctrine, dar cred ca acum, mai mult ca oricind, elita politica trebuie sa traseze o directie clara daca vrem sa ne construim un viitor solid” - Andrei Hrebenciuc.

Aula Academiei de Studii Economice din Bucuresti a gazduit lansarea volumului „Iluzia”, prima carte a lui Andrei Hrebenciuc, doctorand si asistent universitar in cadrul ASE. Tanarul scriitor impreuna cu invitatii sai, Prof.Univ.Dr Ion D.Rosca, Rectorul ASE, Prof.Univ.Dr Moisa Altar (indrumatorul lucrarii de doctorat) si Prof.Univ.Dr.Dinu Marin au analizat si au vorbit despre una dintre cele mai controversate carti de economie ale momentului.

Doctorant si asistent universitar in cadrul ASE, Andrei Hrebenciuc si-a facut publice ideile despre economia de tranzitie, despre criza si despre variantele de a iesi din aceasta situatie sumbra. Unul dintre cele mai asteptate momente a fost sesiunea de autografe, cei prezenti avand ocazia sa isi achizitioneze cate un exemplar al cartii ”Iluzia” si sa contribuie astfel la fondul care va fi destinat unei burse de studii pentru un student lcu rezutate deosebite.

Andrei Hrebenciuc a avut acesta initiativa deosebita, astfel ca toti cei interesati trebuie sa se inscrie pe site-ul editurii „Corint”, www.edituracorint.ro si sa trimita la adresa [email protected] o scrisoare de motivatie si un eseu cu tema „Iluzia capitalismului in Romania”.

La eveniment au fost prezenti atat parintii Viorel si Letitia Hrebenciuc, cat si Mihai Stoica sau Dragos Bucurenci, alaturi de studenti, prieteni, profesori, dar si iubita lui Andrei Hrebenciuc, Irina Noaptes care a sosit special de la Paris pentru acest eveniment. Intrebat de ce cartea se intituleaza „Iluzia”, Andrei Hrebenciuc a raspuns: „Pentru ca iluzia bogatiei indusa de piata financiara a fost pilonul fundamental care a antrenat dezvoltarea civilizatiei occidentale, a fost eroul de care ne-am agatat in drumul nostru ascendent.

Actuala criza, ca multe altele din ultimele doua secole, a fost cauzata de iluzia noastra ca putem subordona economia si mecanismele ei unor modele capabile sa previzioneze directia viitoare a sistemului. Nimic mai fals, desi am evoluat extrem de mult ca civilizatie, continuam sa repetam aceleasi greseli ca in trecut”.

Oana Georgescu