Lansare carte Ada-Kaleh sau Orientul scufundat

Ada Kaleh (in limba turca Insula Fortareata) a fost o insula pe Dunare, acoperita in 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Portile de Fier I. Insula se gasea la circa 3 km in aval de Orsova si avea o dimensiune de circa 1,7km lungime si circa 500m latime.

De-a lungul timpului, ocupatia insulei Ada Kaleh s-a schimbat de mai multe ori intre Austria si Imperiul Otoman. In urma Tratatului de Pace de la Belgrad din 1739, insula a ramas permanent turcilor, cu scurte intreruperi temporare in favoarea austriecilor intre anii 1789 si 1791. Uitata la Congresul de pace de la Berlin (1878), insula Ada-Kaleh a ramas posesiune turca aflata sub ocupatie austro-ungara pana in anul 1918/1920, cand a devenit teritoriu romanesc. Majoritatea populatiei insulei era de origine turca.

“Ada- Kaleh sau Orientul scufundat” este o incercare de reconstituire a insulei acoperite in 1969 de apele lacului de acumulare de la Portile de Fier 1, utilizand deopotriva izvoarele istorice, marturiile locuitorilor, operele literare, ghidurile turistice, gravurile, cartile postale si stop-cadrele din filme. Pe insula s-au petrecut momente importante din istoria Serbiei, Romaniei si Ungariei. Intre cei al caror nume se leaga de insula sunt scriitorii Hans Christian Andersen si Egon Erwinv Kisch, revolutionarii Nicolae Balcescu, C.A.Rosetti si Lajos Kossuth sau cineastul Alexander Korda.