Structure & Energy. The need for abstraction

Expozitia STRUCTURE & ENERGY. THE NEED FOR ABSTRACTION este deschisa in Bucuresti, la galeria de arta 418 Contemporary Art Gallery, pana in luna septembrie.

Dr. Joana Grevers, director al galeriei, a reusit o fericita intalnire intre Vincentiu Grigorescu, Romul Nutiu si Diet Sayler. Lucrarile lor, binecunoscute iubitorilor de pictura abstracta pot fi admirate in cadrul acestei expozitii, care ne ofera o meditatie, poate necesara, asupra nevoii de abstractiune in viata noastra. Vincentiu Grigorescu, Romul Nutiu si Diet Sayler, trei pictori cu destine diferite, cu viziuni distincte, sunt uniti de optiunea clara pentru abstractie. Subtitlul expozitiei – the need for abstraction – pare a sugera o optiune existentiala, nu doar artistica, a celor trei protagonisti, o nevoie imperioasa de libertate, de gandire, de actiune, de creatie. (Ruxandra Demetrescu, critic de arta)

Vincentiu Grigorescu, Romul Nutiu si Diet Sayler au optat decisiv pentru abstractionism. Contextul politic i-a obligat sa intrerupa insa identificarea cu un aranjament agreabil de linii, forme, culoare. Agresivi vizual toti trei au avut mari ambitii revolutionare. Vincentiu Grigorescu a trait la Bucuresti si apoi din 1971 in Italia. Romul Nutiu si Diet Sayler au trait la Timisoara. Diet Sayler pleaca in 1972 in Germania, Romul Nutiu ramane toata viata in Timisoara.Geometria casuala, memoria da, nostalgia nu, culorile conclusive, procesul de reductie, vibratia luminii mereu calculate formeaza un parcurs constant pentru Vincentiu Grigorescu, Romul Nutiu si Diet Sayler. Diferit apare gestul cu un anumit impact asupra materialului, continutul emotional la Vincentiu Grigorescu, rationalitatea lui Diet Sayler si subiectivitatea care inseamna libertate la Romul Nutiu.(Liviana Dan, critic de arta)

Urmarind materialul, veti intelege optiunea lui Diet Sayler pentru abstractie, ce exprima pictura lui, de ce exista oameni care aleg si iubesc atat de mult pictura abstracta. Poate veti privi cu alti ochi aceasta arta, meditand putin la felul in care aceasta energie (a abstractului) este totusi coplesitor prezenta in viata noastra.

Acest material va este oferit de Catena

Realizator Mihaela Moldoveanu