Dan C.Mihailescu despre Amintiri de Zoe Camarasescu

Cea de-a doua editie a “Amintirilor” Zoei Camarasescu a fost lansata la Wagner- Maison de la Porcelaine in colaborare cu editorul Casei Editoriala Ponte, Radu Ioan Tudorache si avandu-l invitat pe criticul Dan C. Mihailescu.

Volumul Amintiri, de Zoe Camarasescu, Editia a II-a, grafica supracopertei de Ana Wagner, este prefatat de Dan C. Mihailescu. Amintirile Zoei Camarasescu – fiica a lui Zoe Bengescu, doamna de onoare a Reginei Elisabeta – ofera o perspectiva asupra Romaniei de la finalul secolului XIX si din primele decenii ale secolului XX. Printre personalitatile evocate in carte, figureaza Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi – rude apropiate ale autoarei, si George Enescu, prieten al familiei.

“Fata de actuala domnie a vulgaritatii, prostiei, faradelegii si marlaniei (post)comuniste, lumea Bucurestilor lui Carol I si Ferdinand, ai lui Claymoor, Frédéric Damé si Ulysse de Marsillac, I.C. Bratianu si Marghiloman, P.P. Carp si Eugeniu Carada, Titu Maiorescu si Mitita Sturdza, orasul Expozitiei de pe dealul Filaret din 1906, in Romania Pelesului, Cotrocenilor si «trenurilor de placere» catre Sinaia «anilor nebuni», adica de pe la 1900 pana la Marele Razboi – ne covarseste cu un peisaj (geografic, uman, istoric, economic, politic si cultural) de-a dreptul zdrobitor prin firescul bunului-simt, al elegantei, rafinamentului hedonist, cultului slujirii si ierarhiei bine chibzuite. Pe scurt,: o Romanie aristocratica, emanand intelepciune, temeinicie statala, armonie sociala (cel putin pana la 1907…), elan constructiv si masura in toate.” Dan C. Mihailescu.