Pe Andrei Plesu e o bucurie sa-l asculti. Cu orice ocazie. Fie ca ne vorbeste despre noi insine si despre societatea in care traim, fie ca prezinta o carte, pe a sa sau pe a altcuiva, fie ca ne istoriseste cu farmec, intelegere si umor povestiri nestiute sau uitate cu personaje pe care le iubim sau le uram, fie ca ne readuce in memorie istoria pamantului pe care ne ducem existenta, uneori fara a-i cunoaste misterele, magia sau destinul popoarelor care l-au ocupat, asuprit, trait si poate uitat.
Asa s-a intamplat si in seara in care Andrei Plesu, chemat sa prezinte o carte monografie, abia lansata, Regalitatea si marea, a dnei Doina Pauleanu, ne-a repovestit cu propriile cuvinte, accesand propriile amintiri si cunostinte, istoria pe scurt a fermecatoarei bucati de pamant romanesc, numita Dobrogea. Dobrogea pe care toti o asociem cu Marea Neagra, cu Dunarea, cu vacantele, cu vapoarele, cu pasarile, cu turcii si tatarii, cu geamparalele si poate cu ceva mancaruri exotice, cu simigeriile, braga si suberekul.
Grecii, persii, romanii, gotii, hunii, slavii, bulgarii, uzii, cumanii, tatarii, rromii, turcii, lipovenii, cazacii zaporojeni, pietrarii italieni, germanii, cerchezii sunt doar cateva din popoarele care au poposit vremelnic pe pamanturile Dobrogei si au si ramas intr-un numar oarecare, dand culoare si consistenta unui pamant binecuvantat. Fiecare a lasat ceva pe acest pamant, unii mai traiesc si azi pe aici si-si duc mai departe traditiile si cultura, altii au plecat, dar toti au lasat o urma.
Unii i-au adus gloria si au luptat pentru alipirea la pamantul romanesc. Regele Carol I a visat un oras port la Marea Neagra si a construit Constanta. A adus arhitecti, specialisti, ingineri, imparati, oameni de stat, scriitori si poeti si i-a vrajit pe toti cu valurile marii. Gratie lui, Constanta are cateva edificii ce au facut din ea un important punct pe harta tarii si a lumii.
Andrei Plesu ne reaminteste ca poate fara acest rege, n-am fi avut o tara, un rege caruia nu reusim, oricat am incerca, sa-i multumim indeajuns pentru tot ceea ce a facut pentru aceasta tara. Si Andrei Plesu ne citeaza din juramantul regelui la incoronare, ca sa ne uitam in jur si sa vedem cum stam. Cu cateva cuvinte din discursul regelui tinut la anexarea Dobrogei, voi incheia si eu, lasandu-va sa-l urmariti pe Andrei Plesu vorbind despre minunata Dobrogea…ce muzicalitate are acest nume…ca si Romania…
…mult sange romanesc s-a varsat pentru dezrobirea popoarelor din dreapta Dunării. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii, viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe naţiuni …Si crestini si musulmani, primiti dar cu incredere autoritatile romane, ele vin cu anume insarcinare de a pune capat dureroaselor incercari prin care ati trecut, de a vindeca ranile razboiului, de a apara persoana, averea si interesele voastre legiuite, in sfarsit, de a va dezvolta buna stare morala si materiala….autoritatile romane au ca intaia indatorire de a cerceta si indestula trebuintele voastre, de a ingriji bunul vostru trai, de a va face a iubi tara la a carei soarta acum este lipita si soarta voastra.
Realizatori: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu