ZIUA SCOLII 2015 – Departamentul Moda al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti

O manifestare devenita traditionala la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti in ultimul deceniu este Ziua scolii – prilej cu care studentii tuturor departamentelor ofera publicului o imagine a nivelului de pregatire la care au ajuns prin expozitii, standuri comerciale, demonstratii artistice, secvente de spectacol.

In acest cadru, Departamentul Moda a propus de fiecare data, momente originale de ”performing de costum”, foarte apreciate de catre iubitorii de arta contemporana.
Sambata, 6 iunie, Gradina atelierelor UNARTE, din strada Grivitei, numarul 28, va gazdui, in nocturna, incepand cu ora 21.00, pe parcursul a 60 de minute, un program complex, sustinut de studenti si masteranzi sub indrumarea profesorilor coordonatori, care va incheia activitatile de prezentare si promovare ce vor avea loc pe parcursul intregii zile.

Nocturna de moda de la Ziua Scolii UNARTE se va deschide cu un spectacol plurivalent (costum, obiect, performing) pe tema basmului „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte”, care s-a nascut sub indrumarea profesorilor Unda Popp, Doina Lucanu si Paula Barbu, cu concursul masteranzilor anului I in cadrul programului ”Strategii de moda si costum” . Basmul este vazut ca motiv de inspiratie si instrument de redescoperire a identitatii nationale. Studentii anului I coordonati de Paulei Barbu, isi vor prezenta creatiile rezultate din analiza constructiei formelor, sub genericul „Moda, geometrie si culoare”. Alina Griga a propus o tema de lucru pentru studentii anului II, care va fi infatisata publicului cu titlul „Rochia dinamica si posibilitatea de a-ti crea propriul material”, ce sta sub semnul versatilitatii si a transformarii costumului. Studentii anului III, coordonati de Ioana Avram, vor supune atentiei celor care vor fi prezenti la sarbatoarea UNARTE, un proiect la care lucreaza inca de anul trecut, „Emprint – design conceptual” si care pune problema cercetarii unor noi forme de exprimare multisenzoriala ce stimuleaza vizual, tactil, emotional si creativ. La final, Paula Barbu va aduce impreuna cu studentii anului II, un omagiu designerului american Charles James (1906-1978), o referinta importanta pentru creatiile lor actuale.
Realizatorii acestui eveniment sunt : Razvan Vasilescu, Sergiu Chihaia, Alina Griga, Flavia Lupu, cu participarea coregrafei Adina Cezar.

Vor fi scoase la rampa lucrari de atelier, adevarate exercitii de virtuozitate, care arata potentialul creativ al viitorilor artisti vizuali si designeri vestimentari.
Ceea ce face diferit evenimentul UNARTE, fata de alte prezentari de moda este viziunea integratoare asupra costumului, cercetat sub toate aspectele sale: de la moda fastuoasa, de pe catwalk, la hainele banale de zi cu zi, de la costumele de scena, pana la vesmintele-obiect, expuse in muzee. Tinutele sunt vazute atat ca produs de utilitate practica, cat si ca opera de arta, de sine statatoare, cu expresivitate plastica si cu mesaj social.

http://www.unarte.ro
http://emi-unab.blogspot.ro