Muzeul National de Arta al Romaniei va invita sambata, 15 septembrie 2018, ora 12:00, la utimul tur ghidat in expozitia Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti. 150 de ani de la nasterea artistului.
Prezentarea conceptului expozitional va fi sustinuta de curatorul expozitiei, dr. Elena Olariu, sefa sectiei de Arte Grafice, Documentare.
Expozitia prezinta o sinteza a operei grafice apartinand lui Stefan Luchian, punand accent pe originalitatea tehnicilor experimentate de marele artist: pastelul pe panza, acuarela pe panza, zgarieturi, creion sau tus aplicate pe hartia Gillot. Treptat, tehnica pastelului, in care Luchian a excelat, il va conduce spre forme esentializate, peisajele sau naturile sale statice cu flori, devenind in final o sinteza de pete colorate, de o simplitate care-l va plasa intr-o modernitate stilistica inedita pentru arta romanesca din acea perioada.
Celebrele pasteluri realizate la Brebu, de exemplu, sunt complexe combinatii de verde, de la cel cald si luminos, cum este cel al ierbii, pana la cel intunecat si rece, cum este cel al umbrei din frunzisuri. Intr-o discutie cu V. Cioflec, Luchian a dezvaluit de ce alegea sa lucreze in aceasta tehnica: „Cu pastelul lucrezi repede. Fumul argintiu care se imprastie din salcii in lumina de amurg, in pastel il prinzi mai usor”. Din anii 1900 – 1903 dateaza cele mai multe peisaje create de artist in aceasta tehnica, multe dintre ele pasteluri aplicate pe carton sau panza. In aceste peisaje, la fel ca marii maestri impresionisti, Luchian inlocuieste perspectiva liniara cu cea cromatica, realizata prin dirijarea foarte exacta a raporturilor de tonuri cromatice.Acuarela a fost o alta tehnica grafica in care Stefan Luchian a excelat, conferindu-i o valoare fara precedent in plastica autohtona. In anul 1903, cand artistul a deschis la casa Assan o expozitie, lucrarea Birt fara musterii (aflata in patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei si expusa acum) a atras in mod special atentia, starnind interes pentru efectele de lumina obtinute de Luchian, unice in arta romanesca de pana atunci.
Durata expozitiei: 19 aprilie – 23 septembrie 2018
Participarea se face in limita locurilor disponibile, pe baza biletului de intrare in expozitie.
Accesul se face prin intrarea din strada Stirbei-Voda nr.1-3.