Cultura populara in opera pictorului Viorel Marginean – la Muzeul ASTRA din Sibiu

La Muzeul ASTRA din Sibiu, pictura, filmul si muzica s-au impletit in deschiderea expozitiei "Cultura populara in opera pictorului Viorel Marginean". Criticul de arta Doina Mandru ne-a descifrat opera artistului si ne-a vorbit despre linistea din picturi, dar si despre freamatul de aripi care ne emotioneaza. La vernisaj publicul a fost incantat de microrecitalul sustinut de Simona Strungaru si Sebastian Burneci, urmat de proiectia filmului "Marginenii" regizat de Laurentiu Damian.

Expozitia retrospectiva "Cultura populara in opera pictorului Viorel Marginean" poate fi vizitata in perioada 18 octombrie 2022 – 10 iunie 2023.

Originar din comuna Cenade situata la 55 km de Sbiu, unde a si revenit mereu, cat i-au permis grele insarcinari publice de la Uniunea Artistilor Plastici, Muzeul National de Arta al Romaniei sau Ministerul Culturii, Viorel Marginean (1933-2022) a ramas profund legat de spatiul, natura si traditiile Marginimii Sibiului. Le-a evocat adesea in pictura sa ca vaste si blande desfasurari colinare cu livezi, ograzi si ogoare in panta, ce semnaleaza doar, prezenta umana, fara insa a o si ilustra. Semn ca scena introduce intr-un orizont al memoriei, nostalgiei, dorului si visarii. Paduri fabuloase sau pur decorative sunt imaginate in ample compozitii impreuna cu un numeros popor de zburatoare, intre ele, figurari ale pasarii-suflet care apoi, in ipostaze variate, planeaza tutelar peste nesfarsite si calme intinderi, reduse in final la abstracte, lineare orizonturi. Expozitia reuneste principalele teme ale picturii sale, peisaj, natura statica si compozitie decorativa, aducand pe simeze si picturi monumentale alegorice in care sunt abordate mari teme ale lumii contemporane din perspectiva imaginii-simbol.

Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru Arta.

Realizator: Bogdana Contras
Imagine: Silviu Crangureanu
Editor: Andrei Gheorghiu