TUDOR BANUS – HONORẺ DAUMIER

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) va invita joi, 6 iulie, ora 18.30, la vernisajul expozitiei de grafica Intalniri in pagini tiparite: TUDOR BANUS - HONORẺ DAUMIER, care va avea loc in salile Kretzulescu ale MNAR (Calea Victoriei nr. 49-53).

La eveniment va fi prezent artistul Tudor Banus, iar in deschidere vor lua cuvantul Petru Lucaci, Presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Horatiu Malaele, cunoscutul actor si caricaturist si Ovidiu Simonca, redactor-sef adjunct la revista Observatorul Cultural.

Expozitia grupeaza un ansamblu de lucrari de grafica apartinand artistilor TUDOR BANUS (59 de lucrari) si HONORẺ DAUMIER (20 de lucrari). Contextul politic si social reprezinta o sursa comuna de inspiratie in opera celor doi, avand ca mod de expresie ilustratia de presa.

Lucrarile artistilor imbina o multitudine de perspective (sociale, psihologice si politice) si lasa privitorului spatiu pentru a intelege aceasta arhitectura a umanitatii pe care cei doi o construiesc in epoci diferite. „Intalnirea” celor doi in aceasta expozitie rezida in surprinderea tensiunilor si angoaselor lumii contemporane lor.

Tudor Banus s-a nascut in 8 iulie 1947, in Bucuresti si este fiul cunoscutei poete si scriitoare, Maria Banus. Acesta a finalizat studiile in cadrul Institutului de Arhitectura si Urbanism ,,Ion Mincu”, in anul 1971. Pe fondul tensiunilor generate de situatia politica din perioada comunista se stabileste in Franta, un an mai tarziu. El va lucra initial ca desenator arhitect. In paralel studiaza tehnicile picturii in ulei si gravurii la Ecole Nationale Supérieure de Beaux-Arts din Paris. Din anul 1976, incepe colaborarea cu unele dintre cele mai importante publicatii din lume: Le Monde (cu care va colabora peste trei decenii), L’Express, Le Point, Le Figaro, Die Zeit, The New York Times, The New York Magazine.

Honoré Daumier (1808-1879) a fost un renumit ilustrator, litograf, desenator, pictor si sculptor de origine franceza. In anul 1816, la Paris artistul va incepe studiul bazelor desenului alaturi de Alexandre Lenoir, ca apoi, incepand cu anul 1825, sa se initieze in studiul gravurii alaturi de litograful Zéphirin Belliard.
Interpretarea intr-un stil parodic al politicii era un lucru curajos pe care nu multi artisti si-l asumau. Anul 1835 marcheaza apogeul carierei sale, acesta devenind unul dintre cei mai apreciati caricaturisti politici ai acelor vremuri. Bucurandu-se de un mare succes, multe publicatii importante ale vremii (La Silouhette, La caricature, Le Charivari etc.) erau interesate de publicarea litografiilor sale.
„Ma bucur ca aceasta expozitie in tandem a devenit realitate plecand de la o discutie pe care am avut-o cu domnul Banus in toamna anului trecut. Datorita ei, prin desenele lui Honoré Daumier din patrimoniul muzeului nostru, ne putem intoarce intr-un secol marcat de ascensiunea modernitatii, dar prin desenele lui Tudor Banus realizam ca lumea, in esenta, a ramas aceeasi, in ciuda aparentelor de tot felul” arata, in catalogul expozitiei, Calin Stegerean, directorul general al MNAR.

Curatori: Carmen Cernat, specialist arta grafica si Oana Ionel, artist.
Perioada: 6 iulie-10 septembrie 2017
Program de vizitare: miercuri – duminica, 11.00 – 19.00
Bilet de intrare: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna

Senso Arte este partener media.