Suflet în culori

Violonistul Remus AZOITEI si pianistele Mara DOBRESCU si Diana IONESCU in concert la cea de-a II-a editie a evenimentului SUFLET IN CULORI

Duminica, 29 martie 2015, incepand cu ora 19.00, pe scena Salii Radio din Bucuresti, Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Asociatia Help Autism, in parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Societatea Romana de Radiodifuziune, Kaufland Romania, Floria.ro si Wagner Arte Frumoase si Povesti, organizeaza cea de-a II-a editie a evenimentului “Suflet in culori ”. Concert caritabil in beneficiul copiilor cu autism.

Prima editie a concertului Suflet in culori a avut loc pe scena Salii Radio in data de 3 aprilie 2014, iar recitalul a fost sustinut de patru tineri artisti: soprana Rodica Vica, tenorul Stefan Pop, violonistul Vlad Maistrovici si pianistul Stefan Doniga. Cea de-a II-a editie a evenimentului caritabil, ce va avea loc in data de 29 martie a.c., va reuni trei nume de referinta ale scenei muzicale internationale: violonistul Remus Azoitei si pianistele Mara Dobrescu si Diana Ionescu.

Biletele sunt disponibile pe: www.bilete.ro, si in oficiile Postei Romane, in magazinele Germanos si la casa de bilete a Salii Radio.

Violonistul Remus Azoitei a fost numit de catre revista britanica The Strad un virtuoz incurabil cu suflet si tehnica fabuloase. A debutat la 8 ani cu orchestra simfonica din orasul sau natal, Galati. Dupa ce, in 1995, a absolvit Conservatorul din Bucuresti la clasa lui Daniel Podlovski, Remus Azoitei a obtinut o bursa de studii la renumita Juilliard School din New York, unde a avut sansa sa studieze cu Dorothy Delay si Itzhak Perlman, la finalul pregatirii sale obtinand titlul de Master of Music. De-a lungul anilor, artistul a beneficiat si de indrumarea maestrului emerit Mihai Constantinescu precum si a violonistului Bujor Prelipcean, lider al cvartetului Voces. In 2001, Remus Azoitei a fost numit profesor de vioara al Academiei Regale de Muzica din Londra, la acel moment fiind cel mai tanar profesor de vioara din intreaga istorie de 200 ani a Academiei. Cu ocazia debutului sau la celebra Wigmore Hall din Londra, Sunday Express scria ca a cantat un concert de neuitat in fata unei sali arhipline si a ridicat publicul in picioare.

Mara Dobrescu, pianista stabilita de 10 ani in Franta, este laureata a mai multor concursuri internationale precum Fondations Yamaha, Meyer, Tarazzi et Nadia et Lili Boulanger. A sustinut recitaluri in Franta, Romania, Spania, Italia, Germania, Austria Bulgaria,Rusia, Argentina, Australia, Japonia, SUA. In Franta, a fost invtata sa sustina recitaluri in sali prestigioase precum Théatre Mogador, Cité de la Musique, Théatre de Chatelet, Musée d’Orsay, Salle Cortot, Grand Théatre de Provence, Festival d’Aix en Provence, Anniversaire Chopin au Tarmac de Chateauroux et Salle Pleyel, Festival de Nohant, Festival Chopin à l’Orangerie de Bagatelle, Festival «Piano en Saintonge», Musée Jacquemart-André, Festival “Classique au Vert”, Festival “Chartres en plein chant”, L’Embarcadère à Lyon, Musée Herbert à Grenoble, Musée d’Art Contemporain de Strasbourg. A urmat cursuri de maiestrie cu Martha Argerich, Dominique Merlet, Jean-Claude Pennetier et Pierre-Laurent Aimard. A urmat, de asemenea, cursurile conservatorului de muzica din Bucuresti si a conservatorului din Paris la clasa de pian a lui Gérard Frémy.

“Ambasadoare a culturii romane peste hotare si premiata pentru contributia sa la relatiile romano-britanice, pianista Diana Ionescu este considerata una dintre cele mai fermecatoare interprete ale generatiei sale.“ Indrumata inca de la o varsta frageda de personalitati precum Sanda Bobescu, Olga Szel si Dan Grigore, iar mai tarziu de Alexis Weissenberg, Marta Argerich, Lory Wallfisch si Richard Goode, ea a fost incurajata in mod constant sa-si dezvolte abilitatile extraordinare de care a dat dovada inca din copilarie. Numeroasele premii obtinute in competitii internationale (Premiul I la Concursul ,,George Enescu”, Bucuresti 2001; Premiul ,,Alexis Weissenberg”, The Glass Seller’s Trophy, Londra 2010), precum si prestatiile de marca in cadrul marilor festivaluri (George Enescu 2001, Verbier Festival 2006, Progetto Martha Argerich 2008, St Prex Classics 2010-2011) au transformat-o intr-un vector important al culturii romane in strainatate. Pentru toate aceste realizari, i s-a decernat ,,Diploma Ambasadorilor” pentru contributia la parteneriatul cultural romano-britanic (22 octombrie 2011).

Pe 2 aprilie se sarbatoreste Ziua Internationala de Constientizare a Autismului? Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Asociatia Help Autism au demarat, incepand cu anul 2014, un proiect comun de informare si constientizare si, in acelasi timp, o campanie de strangere de fonduri in beneficiul copiilor diagnosticati cu Tulburari din Spectrul Autismului (TSA).

Despre Autism: Autismul este o tulburare de spectru, de aceea persoanele cu autism sunt foarte diferite, unele pot vorbi, altele nu; unele pot invata vizual, altele auditiv; unele pot fi sociabile, altele mai putin. Autismul nu se poate vindeca, dar cu interventie timpurie intensiva, pana la 47% dintre copiii cu autism pot trai o viata independenta. Fara terapie, simptomele autismului si comportamentele disfunctionale se agraveaza in timp. Din pacate, aceasta interventie este de durata si foarte costisitoare, iar costurile depasesc de cele mai multe ori veniturile unei familii. Iata de ce o campanie de strangere de fonduri se impune, pentru ca tot mai multi copii sa poata beneficia de terapie adecvata si pentru a reusi integrarea lor in scoala si societate. In Romania, sunt aproximativ 30 000 de persoane care sufera de Tulburari din Spectrul Autismului. In lume, 1 baiat din 84 si 1 fetita din 157 sufera de autism. Autismul poate sa apara in orice familie, indiferent de rasa, etnie, zona geografica, nivel de educatie. Prin organizarea acestui concert caritabil se urmareste strangerea de fonduri pentru a usura activitatea Asociatiei Help Autism oferind acces la terapie gratuita unui numar cat mai mare de copii diagnosticati cu autism.
Despre Asociatia Help Autism: Asociatia Help Autism se implica activ de aproape 4 ani in derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism. Considerata varf de lance in actiunile de schimbare a statutului autismului in Romania, pe langa servicii de terapie oferite in cele 3 centre, o filiala si la domiciliu, Asociatia Help Autism – www.helpautism.ro, desfasoara activitati de lobby, parteneriate public-private si este co-organizator al Conferintei Internationale ABA – stiinta care sta la baza terapiilor de recuperare in autism.

Organizatori: Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Asociatia Help Autism
Senso Arte este Partener Media al acestui eveniment.