Sa ne amintim de Tamara Buciuceanu 

Nascuta pe 10 August 1929 la Tighina, actrita Tamara Buciuceanu ne-a parasit la varsta de 90 de ani. Mai bine de 50 de ani a jucat si ne-a oferit roluri memorabile. Am iubit-o si am indragit-o de la primul Oh! pe care-l rostea pe scena.

Felul ei de a interpreta nu lasa pe nimeni indiferent. Am ras, am plans cu lacrimi de bucurie sau de tristete, totuna. Numai indiferent nu puteai sa ramai. Si nici nu puteai sa n-o iubesti. Leganarea ei naturala intre drama si comedie, schimonoselile, tanguielile, zbieretele, cantecele, rasetele…Ca si cum era pentru ea cel mai usor lucru din lume!

Locomotiva germana

Frumos mai vorbea despre domnia sa si Horatiu Malaele care i-a si dedicat piesa Nepotul, dupa un text de Adrian Lustig.

Robusta ca o locomotiva germana, puternica si violenta ca bomba de la Los Alamos, mieroasa sau mieunata ca pisicile desenelor animate, frumoasa cat s-a putut, sperioasa si pitigaiata, melancolica sau tandra ca filmele indiene, dansanta si topaitoare, cand cele de varsta ei s-au vandut de mult resemnarii, cantand in falset ca mine sau ca Frank Sinatra, imprevizibila ca ziua de maine, Tamara Buciuceanu este o imensa uzina plutitoare pe oceanul artelor atat de dramatice, o minune singulara, nascuta anume sa ne uluiasca.

Scurta biografie

A absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti la clasa profesorului Ion Baltateanu in 1952. A jucat pe marile scene ale capitalei : Giulesti, Bulandra, Teatrul National, Teatrul de Comedie.

De neuitat sunt rolurile din Coana Chirita pe scena Teatrului National din Iasi si din Cuibul de viespi. Ne-o amintim si din Dimineata pierduta, Romeo si Julieta la inceput de noiembrie, Scaunele, Cumetrele, Doctor fara voie, Nepotul, Asteptand la arlechin, Domnisoara Nastasia, Mamouret. De mare succes s-a bucurat spectacolul Caviar, vodca si bye-bye, cu care a colindat intreaga lume alaturi de prietenii de scena, Stela Popescu si Alexandru Arsinel. Cine nu si-o aminteste din programele TVR , din piesa Titanic Vals sau din seria Liceenii, unde o interpreteaza pe profesoara Isoscel.

A primit peste 20 de premii pentru interpretare, 3 premii pentru intreaga activitate de la Uniter, Ministerul Culturii si Cultelor, AICT . Pe 23 iunie 2014 a fost decorata cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler iar in 2011 a primit o Stea pe Aleea Celebritatilor din Bucuresti.

Despre teatru

…trac nu am avut niciodata. Am fost intotdeauna foarte atenta si concentrata si asta mi-a dat o anume liniste…

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator Mihaela Moldoveanu