Bogdana Contras

In expozitia « Orase, Intersectii, Culturi » a artistei Bogdana Contras, regasim atmosfera unor orase celebre, cu insemne culturale recognoscibile, intr-o aglomerare de imagini si povesti. Expozitia este deschisa de galeria Gold Art in lobby-ul Hotelului Athenee Palace Hilton pana la sfarsitul lunii noiembrie 2009.

Expozitia « Orase, Intersectii, Culturi » – marcheaza o noua viziune imagistica dar si o epurare a mijloacelor de expresie folosite. Geografia sentimentala propusa de artista alege insemne culturale recognoscibile, care prin asezarea in imaginea plastica devin simboluri.

Suprapunerea de planuri in care e conceputa imaginea, alaturarea de fragmente cu diferite unghiuri de vedere, cromatica violenta dinamizeaza si dau forta lucrarilor. Alaturarea neasteptata de forme clasicizante si de fragment de print dezvaluie viziunea oraselor alerte, in care invazia de imagine duce la sublimarea sensurilor minore, selectia fiind cea individuala, marcata de experientele personale. Tratarea suprafetei pastreaza si ea aceeasi nota, tenta plata, colajul si tusa dinamica, alterneaza cu neasteptate transparente.

In compozitiile cu harti, regasim atat monumentele sau muzeele preferate ale artistei cat si impresiile adunate si insemnate pe harta, acestea devenind fragmente de istorie personala. ,,Aceasta expozitie vorbeste despre orasele pe care le-am vazut : Atena, Berlin, Roma, Istanbul, Paris, Salzburg, Varsovia, Venetia si Eretria.

Apare pe panza Roma cu femeia ganditoare stand sub pini, si totusi deasupra coloanelor, intr-o atmosfera care poarta amprenta Coloseumului; Atena cu femei-coloane dar si coloane de palmieri, toate inconjurate de aerul fierbinte. Varsovia se deschide ca o cortina noua peste case vechi si noi in acelasi timp, unde paunii canta cocotati pe statuile gri. Este o parte din atmosfera acestor orase, intr-o aglomerare si o alaturare de imagini si povesti.”