Regizorul Cristian Mihailescu, distins cu Ordinul “Meritul Cultural” in grad de Cavaler pentru promovarea culturii

In semn de apreciere pentru competenta si profesionalismul dovedite de-a lungul timpului in educatia artistica a tinerei generatii, regizorul de opera Cristian Mihailescu va fi decorat cu Ordinul Meritul Cultural, in grad de Cavaler pentru promovarea culturii, oferit de Presedintia Romaniei.

Ceremonia de decernare a distinctiilor oferite de PRESEDINTIA ROMANIEI, precum si a PREMIILOR FORUMULUI MUZICAL ROMAN 2014 are loc luni, 15 decembrie, incepand cu ora 18:30, la Palatul National al Copiilor.

MEDALIILE si PREMIILE vor fi decernate de catre Prof. Univ. Dr. Grigore Constantinescu, presedintele UNIUNII CRITICILOR MUZICALI DIN ROMANIA si de criticul Smaranda Oteanu – Bunea, Presedintele FORUMULUI MUZICAL ROMAN.

Regizorul Cristian Mihailescu a absolvit cursurile Academiei de Muzica din Bucuresti, sectia Canto, ulterior urmand cursurile postuniversitare de regie de opera ale Academiei de Teatru si Film din Bucuresti. In calitate de solist la Opera Nationala din Bucuresti (tenor), a interpretat 47 de roluri de la Mozart la Stravinski, inclusiv Verdi, Puccini, Offenbach si Johann Strauss. De asemenea, a participat la numeroase festivaluri si a sustinut concerte si spectacole pe toate marile scene ale tarii, dar si turnee artistice, care l-au purtat in Italia, Germania, Grecia, Spania etc. In Italia, la Pescara i s-a decernat Premiul “Pantheon”. A inregistrat mai multe discuri si a participat la numeroase emisiuni de radio si TV, totodata scriind peste 1000 de articole de critica muzicala in majoritatea publicatiilor de specialitate. De doua zeci de ani, sustine cursul de regie “Cristian Mihăilescu”, în Japonia, la Tokyo, Nagasaky, Saytama. Regizor de notorietate internaţională, a pus în scenă spectacole de operă pe toate meriadianele: “Madame Butterfly” la Nagasaki, “Balul mascat” la Tokyo (Japonia), “Pescuitorii de perle” la Rotterdam (Olanda), “Cosi fan tutte” si “Carmen” la Toulon (Franta), “Elixirul dragostei” la Limoges (Franta), “Rigoletto” la Pisa (Italia), Don Carlos si Carmen la Ruse (Bulgaria). A primit toate premiile pentru regie existente in Romania, pentru “Barbierul din Sevilla” montat la Brasov. A primit, de asemenea, premiul “Regizorul Anului”, decernat de Uniunea Compozitorilor, pentru “Otello”; Premiul Uniunii Criticii Muzicale pentru “Cel mai bun moment liric” (“I Capuletti e I Montecchi”, in 1997) si Premiul “Cel mai bun spectacol al anului” pentru “Traviata” pe scena Operei Nationale din Bucuresti. Pe de alta parte, a fost distins cu alte premii cum ar fi: “Premiul pentru Management Artistic” atribuit “Celui mai bun director” de opera din Romania. A primit de doua ori Premiul “Omul de Cultura al anului”. Din 1996 este membru permanent al juriului “Concursului International de canto” de la Marmande (Franta) iar din 2003 face parte din juriul Concursului International de Canto de la Montreal (Canada). In septembrie 2006 a facut parte din juriul Concursului International de Canto Jullian Gayarre de la Pamplona – Spania. In anul 2002 a fost distins cu “Premiul de Excelenta” al Fundatiei pentru dezvoltare regionala Transilvania. Cristian Mihailescu a devenit in 1992 Director General al Operei din Constanta, pe care a condus-o pana in anul 2000. Apoi, vreme de 11 ani, in aceasi calitate, regizorul a pus pe picioare Opera din Brasov, ajungand la performanta de a juca timp de 3 ani consecutivi cu casa inchisa.

OANA GEORGESCU, realizator si PR Senso Arte, Premiul GAUDEAMUS

In cadrul aceleiasi festivitati vor fi premiati si Prof. Univ. Dr. Dan Dediu, Rectorul Universitatii National de Muzica Bucuresti (Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Ofiter pentru „Muzica”), Sorina Goia, Redactor Sef Radio Romania Cultural (Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler pentru „Arta Spectacolului”), Daniela Caraman Fotea, muzicolog (Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Ofiter pentru „Promovarea Culturii”).

Din partea FORUMULUI MUZICAL ROMAN (presedinte Smaranda Oteanu Bunea) laureatii sunt: Beatrice Rancea, manager Opera Nationala Romana Iasi, pianista Dana Protopopescu, criticul muzical Costin Popa, Alexandra Mircea, basul Stefan Schuller, CAMERATA REGALA, Radu Anghel Vasilescu, managerul Palatului National al Copiilor, dar si colega noastra OANA GEORGESCU, realizator si PR Senso Arte pentru cartile sale lansate cea de-a XXI-a editie a Targului International de Carte GAUDEAMUS 2014: JOLT KERESTELY. O VIATA PENTRU CANTEC (cu dublu CD), Ed. PRO UNIVERSITARIA si ALEXANDRU ARSINEL. SI A FOST MANA LUI DUMNEZEU, Ed. ALL)