Pictori comentati de Petre Oprea

Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Colectiilor de Arta in colaborare cu Federatia Romana a Asociatiilor, Centrelor si Club¬¬¬urilor UNESCO va invita la vernisajul expozitiei „Pictori comentati de Petre Oprea” deschisa in perioada 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colectiilor de Arta.

Expozitia se inscrie in suita de manifestari dedicate implinirii a 40 de ani de la infiintarea Muzeului Colectiilor de Arta ca sectie a MNAR. Ea omagiaza rolul istoricului si criticului de arta Petre Oprea (1928 – 2011) in sustinerea si dezvoltarea institutiei dar si a colectionismului autohton.
Cunoscut pentru preocuparile sale privind valorificarea colectiilor particulare (volumul Colectionari de arta bucuresteni aparuse deja in 1976), Petre Oprea era desemnat in iulie 1978 sa conduca Muzeul Colectiilor de Arta. In aceasta calitate consemneaza in Jurnalul anilor 1976-1980 diferite elemente anecdotice legate de zilele premergatoare deschiderii muzeului pentru public in urma cu 40 de ani. In monografii, studii, articole, memorii despre un numar impresionant de mare de artisti, Petre Oprea surprinde detalii trecute adesea cu vederea de alti autori, scrierile sale constituind astazi o pretioasa sursa de informatii ce contribuie la cunoasterea unui fenomen pe care-l numea uneori „Scoala de pictura de la Bucuresti”.
Printre lucrarile din colectii particulare prezentate cu acest prilej se numara Padure la Cassis de Lucian Grigorescu, Femeie in rochie neagra de Theodor Pallady, Pescari in barca de Nicolae Darascu, Femeie citind de Alexandru Ciucurencu, Natura statica cu floare de Francisc Sirato si Interior de Gheorghe Petrascu.

Muzeul Colectiilor de Arta
Calea Victoriei 111
15 mai – 13 iunie 2018
Program de vizitare: sambata – miercuri, 10.00-18.00
Pretul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna