Bucharest Festival Orchestra
De cativa ani incoace, Bucharest Festival Orchestra si-a facut un obicei din a ne incanta cu muzica ce va ramane vesnic lipita de o poveste. Ce-ar fi Titanic-ul fara melodia interpretata de Celine Dion, ce-ar fi capodopera cinematografica A fost odata in America fara naiul lui Gheorghe Zamfir, ce-ar fi fost Caracatita fara piesa Chi Mai a maestrului Ennio Moricone?! Nu stim, pentru ca nu ne putem imagina. Ar fi fost altfel, cu siguranta, dar pentru noi, acesete filme si aceste melodii sunt inseparabile. Ca doua suflete ce se iubesc de-a pururi.
Muzica si imagine = film
Cred ca niciunul dintre noi nu isi poate imagina azi un film fara muzica lui. De ce s-a intamplat asta? Cum de s-a agatat imaginea de o muzica si nu s-au mai despartit niciodata? Poate pentru ca atunci cand filmele erau mute, cineva acompania la pian secventele, poate pentru ca o scena dramatica n-ar fi la fel de dramatica fara o muzica pe masura, poate pentru ca in viata noastra cotidiana noi nu suntem insotiti de muzica nici cand spunem mi-e dor nici cand spunem te urasc! Poate pentru ca filmul chiar e o poveste si pentru fiecare dintre noi e o iesire din povestea noastra, intrarea pe un taram necunocut, unde se poate intimpla orice si unde da, eroii se lupta acompaniati de muzica si pe masura ce actiunea se schimba, muzica se schimba si ea. Nu-i asa ca e minunat?
Telecinemateca…pe firul istoriei
Era sa uit…Va mai aduceti aminte de genericul emisiunii Telecinemateca? Pe vremuri, la Televiziunea Nationala, in fiecare marti, crainica ne prezenta un scurt istoric al filmului care urma sa ruleze in scurt timp. Cred ca fiecare dintre noi isi aduce aminte cu emotie de acele vremuri, de eleganta si distinctia crainicelor tv, de filmele clasice pe care le urmaream cu sufletul la gura, dar si de aceasta melodie pe care o auzeam din strada si fugeam repede acasa sa nu pierd filmul. Ei bine, melodia a fost compusa de Charlie Chaplin si se numeste This is my song. Emotia filmului for ever legata de un actor de geniu. Si el si melodia lui vor ramane in istoria cinematografiei si in sufletele noastre. Si inca ceva, genericul Telecinemateca, prima versiune, din 1969, a fost realizat sub coordonarea regretatei Viorica Bucur. O alta voce de legenda a copilariei noastre.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizatori: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu