Muzeul National de Arta al Romaniei si Asociatia Prietenii MNAR la Noaptea Muzeelor 2017

Pentru a sublinia importanta frecventarii muzeelor si a felului in care acestea se apropie de vizitatori, editia din acest an a Noptii Muzeelor 2017 se desfasoara sub genericul „Cu prietenii la Muzeu”. Astfel, Asociatia Prietenii Muzeului National de Arta al Romaniei, care si-a reluat activitatea la inceputul anului 2017, invita vizitatorii de Noaptea Muzeelor (sambata 20 mai) sa participe la un traseu-concurs cu premii in Galeria de Arta Europeana, sa socializeze alaturi de prieteni si familie in Curtea de Onoare a fostului Palat Regal si sa raspunda unui chestionar legat de activitatea Muzeului National de Arta al Romaniei.

Tot cu acest prilej va fi lansata aplicatia „ARTmobile – Un muzeu la indemana!” pentru Android si iOS, realizata in cadrul programului „Lumea prin culoare si sunet” finantat de Fundatia Orange. Vizitatorii vor putea descarca aplicatia care permite descifrarea povestilor din spatele unora dintre cele mai indragite lucrari din galeriile permanente ale muzeului. Publicul va beneficia de echipamente speciale puse la dispozitie de Orange Romania si Fundatia Orange pentru a facilita celor interesati descarcarea aplicatiei pe propriile telefoane inteligente, contribuind astfel la transformarea radicala a vizitei in muzeu!

Raspunzand apelului lansat de Delegatia Permanenta a Republicii Irak la UNESCO, MNAR va expune in mod exceptional un vas de ceramica din Zona Golfului Persic din Colectia de Arta Orientala, atragand atentia asupra pericolului la care este expus patrimoniul muzeal din zonele de conflict in general si din Irak in special.

Program Noaptea Muzeelor, sambata 20 mai 2017:
– la sediul central Muzeul National de Arta al Romaniei (Calea Victoriei 49 – 53):
vizite ghidate incepand cu orele 11:30, 14:00, 16:30 in Spatiile istorice ale fostului Palat Regal;
– vizitarea Galeriei de Arta Europeana si Galeriei Nationale in intervalul orar 19:00-05:00.
– la Muzeul Colectiilor de Arta (Calea Victoriei 111): vizitarea Expozitiei Stefan Caltia. Obiecte graitoare, in intervalul orar 19:00 – 05:00.

Lucrari din patrimoniul MNAR la Bienala de Arta de la Venetia

Pe 13 mai 2017 va avea loc vernisajul expozitiei “Aparitii” care reprezinta Romania la Bienala de Arta de la Venetia. MNAR este partener al proiectului dedicat creatiei artistei Geta Bratescu, cuprinzand si 50 de lucrari, din ciclurile Faust si Maini, aflate in patrimoniul MNAR ca urmare a donatiei facute de artista in urma cu cativa ani. Expozitia se va desfasura in Pavilionul Romaniei din Giardini della Biennale si in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si va fi deschisa publicului pana la 26 noiembrie 2017. Proiectul Aparitii va fi prezentat la MNAR in cursul anului 2018.

Expozitia „Stefan Caltia. Obiecte graitoare”

Muzeul National de Arta al Romaniei in colaborare cu Fundatia Stefan Caltia – Sona va invita sa vizitati, in perioada 20 mai-20 septembrie 2017, expozitia Stefan Caltia. Obiecte graitoare la Muzeul Colectiilor de Arta, Calea Victoriei 111. Expozitia reuneste, alaturi de o selectie de lucrari de pictura, grafica si carti-obiect realizate de Stefan Caltia, ceramica traditionala, sticla, instrumente muzicale si obiecte colectionate de artist de-a lungul timpului, care faciliteaza patrunderea in intimitatea procesului de creatie.O serie de inregistrari audio disponibile prin aplicatia de mobil izi.TRAVEL creioneaza sonor povestea obiectelor si a lucrarilor de arta din perspectiva artistului. Expozitia Stefan Caltia. Obiecte graitoare va fi insotita de un program de concerte, conferinte, ateliere pentru copii, intalniri cu Stefan Caltia, activitati menite sa puna in valoare opera artistului si sa sugereze etape ale procesului sau de creatie.

Albume si carti postale ilustrand creatia pictorului precum si obiecte pictate de acesta vor fi disponibile pe durata expozitiei la libraria muzeului.
Curatori: Liliana Chiriac, sef sectie Muzeul Colectiilor de Arta, Alexandra Manole, curator Galeria Posibila

Program de vizitare: sambata – miercuri, 11.00 – 19.00
Bilet de intrare: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna

Senso Arte este Partener Media al Muzeului National de Arta al Romaniei.