“Münchhausen – Stapanul minciunilor”, primul spectacol dedicat copiilor din istoria Festivalului International “George Enescu”

Cea dintai premiera a stagiunii 2015-2016, opera Münchhausen – Stapanul minciunilor, compusa de Dan Dediu si regizata de Cristian Mihailescu, marcheaza un moment unic atat in istoria Operei Comice pentru Copii, cat si in istoricul Festivalului International George Enescu: este pentru prima data in cele 22 de editii cand un spectacol dedicat copiilor si tinerilor este inclus in repertoriul unei manifestari de o asemenea anvergura. Evenimentul va avea loc pe 16 septembrie, la ora 19:30, in Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. Alte doua spectacole-premiera sunt programate pe 19 si 20 septembrie, de la ora 11.

Alaturi de compozitorul si dirijorul Dan Dediu, de regizorul Cristian Mihailescu si de coregraful Razvan Mazilu, din echipa de realizatori fac parte Andreea Rotaru (decoruri) si Daniela Dragulescu (costume). Pregatirea muzicala este asigurata de Adriana Maier.

Entuziasmul si tenacitatea regizorului Cristian Mihailescu, care timp de doi ani a insistat sa iau in considerare o noua <> a operei mele, careia sa ii dea o viziune imagistica hi-tech, dupa cum i s-ar potrivi subiectului acestei opere in epoca noastra, au fost cele doua motoare ale spectacolului. Povestea lui Münchhausen, mai actuala ca oricand in era computerului, Internetului si a comunicarii instantanee prin smartphone, epoca multimedia stratificata imagistic, a captivat inca de la inceput intreg colectivul, care a reactionat prompt, creativ si profesionist. Entuziasmul regizorului a fost imbratisat cu multa caldura de catre cantareti, instrumentisti, dansatori, creatorii costumelor, decorului si coregrafiei, precum si de catre directoarea Operei Comice pentru Copii, soprana Felicia Filip, careia i se datoreaza aceasta productie. Iata ca, dupa premiera berlineza din 2002 si cea bucuresteana din 2004, o noua productie a operei de camera Münchhausen – Stapanul minciunilor coboara in mijlocul publicului. O opera pentru mici si mari, pentru copii si adulti, pentru optimisti si pesimisti., a declarat Dan Dediu, compozitorul si dirijorul operei.

Din distributie fac parte (in ordine alfabetica): Daniel Filipescu / Vicentiu Taranu (Münchhausen), Plamena Anghelova / Valentin Racoveanu (Münchheim), Andreea Iftimescu (Frau Kern), Amaia Arrieta / Elena Dinca / Raluca Oprea (Lisbeth), Stefan Schuller / Fang Shuang (Actorul) si Copiii: Jennifer Dumitrascu, Justin Nastasa, Bogdan Serban – inovatie regizorala. Solistilor li se alatura Ansamblul Profil, sub bagheta maestrului Dan Dediu, si Ansamblul de Balet al Operei Comice pentru Copii.

Münchhausen – Stapanul minciunilor – de ce el si nu Pinocchio? Si Pinocchio minte si de aceea ii creste nasul. Dar el minte ca sa scape dintr-o incurcatura. Deci minciunile lui sunt <>, din interes. In schimb, minciunile lui Münchhausen sunt <>, gigantice, cosmice. El nu minte pentru un avantaj personal, ci pentru a crea povesti, fantasme, neadevaruri care, de ar fi adevarate, ar face lumea mai frumoasa, o lume a tuturor posibilitatilor. Pentru regizor, un astfel de personaj constituie o provocare dar si o eliberare de constrangeri. Lumea pe care o descrie el este parca o lume a desenelor animate, in care totul e posibil, in care iti poti da frau liber fanteziei. Iar cand aceasta poveste e sustinuta de o muzica a zilelor noastre cu lirismul, umorul, dar si tensiunea si sarcasmul ei, nu-ti ramane decat sa-ti spui: <>. Si-acum spectacolul poate sa inceapa! Legati-va centurile de siguranta!, a declarat Cristian Mihailescu, regizorul noii montari.

Opera Comica pentru Copii este o institutie publica de cultura aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, condusa din anul 2014 de catre soprana Felicia Filip. Unica in lume prin segmentul de public caruia i se adreseaza, Opera Comica pentru Copii a reusit pana in prezent performanta de a castiga 70 de premii nationale si internationale la festivalurile de profil. Cu 60 de titluri de opera, opereta, musical si balet in repertoriu, institutia sustine anual peste 200 de reprezentatii, atat la sediu, cat si in turneele nationale si internationale.

Anul acesta, Opera Comica pentru Copii pregateste patru noi productii: Mam’zelle Nitouche (opereta, premiera in luna decembrie), Poveste de Craciun (spectacol extraordinar, premiera in luna decembrie), Viva la mamma (musical, premiera in luna martie) si Jack si vrejul de fasole (balet, premiera in luna aprilie). Biletele se pot achizitiona prin reteaua bilete.ro – cu 48 de ore inainte de spectacol – si de la casa de bilete a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulesti nr. 16) – cu o ora inaintea inceperii spectacolului – in limita locurilor disponibile.